• Početna>
  • Vesti>

Lavrov dolazi u Beograd sa porukom da nema rešenja za Kosovo bez Srbije

Sergej Lavrov 18. juna dolazi u Beograd i to će biti prva poseta ruskog šefa diplomatije nekoj zemlji posle epidemije korone, pišu Novosti. Nakon posete Lavrova Beogradu uslediće i poseta predsednika Vučića Moskvi povodom Parade pobede 24. juna.

Novosti pišu da Lavrov dolazi u Beograd da prenese nedvosmislen stav Ruske federacije o Kosovu. Lavrov će se sresti sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a glavni susret biće sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Saradnja dveju država na svim poljima i aktuelna pitanja na Balkanu, pre svih kosovsko, teme su koje će se naći na stolu.

Samo pet dana posle posete Lavrova, predsednik Vučić biće na Paradi pobede u Moskvi, 24. juna, gde će se sresti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

U momentu kada Evropa i Amerika najavljuju “veliko finale” u pregovorima Beograda i Prištine, ruski stav po pitanju Kosova nedavno je obrazložio njihov diplomatski predstavnik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. On je naveo da će se Rusija saglasiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za Srbiju, kao i da se Moskva zalaže za postizanje kompromisnog rešenja koje mora da odgovara međunarodnom pravu i da bude postignuto na osnovu važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Takođe, stav je i da takvo rešenje treba da odobri SB UN.

Nekadašnji ambasador Srbije pri Savetu Evrope Zoran Milivojević kaže za “Novosti”, da to što Lavrovljeva poseta dolazi neposredno pre parlamentarnih izbora, 21. juna, govori i o spoljnopolitičkom kursu koji drži Srbija.

“Na sastancima sa Lavrovom svakako će biti reči o Kosovu, pošto je to za nas ključno pitanje u narednom periodu, a posle izbora u Beograd dolazi i izaslanik EU za dijalog sa Prištinom Miroslav Lajčak. Očekujem da će se potvrditi rusko-srpsko strateško partnerstvo i da će se ponoviti stav Moskve da o KiM nema rešenja bez Srbije, da ono mora biti na osnovu Rezolucije 1244 i da će Rusija podržati ono rešenje koje uvažava interese Srbije“.

Izvor: Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još