• Početna>
  • Vesti>

Na Jarinju ne znaju da je samoizolacija ukinuta, putnike šalju u samoizolaciju

Iako je kosovska vlada donela odluku da je od danas ulazak na Kosovo i Metohiju slobodan i da nema obavezne samoizolacije, već se obavljaju lekarske provere na prelazima, nije tako.

Reporter Radio Kosovske Mitrovice koji je jutros ušao na Kosovo i Metohiju preko administrativnog prelaza Jarinje, javlja da je upućen u samoizolaciju.

“Na Jarinju sam obavešten da samoizolacija nije ukinuta. Izmerena mi je temperatura i poželeli su mi srećan put do prijavljene adrese. Navodno, nisu obavešteni niti su dobili bilo kakav pisani dokument o ovoj odluci Vlade” kaže naš reporter.

Podsetimo, danas je na snagu stupila odluka Ministarstva zdravlja u kosovskoj Vladi, prema kojoj se administrativni prelazi potpuno otvaraju za svaku vrstu saobraćaja, a od putnika se osim dobrih zdravstvenih parametara, ne očekuju dosad važeće mere sedmodnevne samoizolacije.

“Ministarstvo zdravlja je odlučilo da slobodno kretanje bude od danas. To je naš interes. Olakšajte dolazak sunarodnika i očuvajte zdravlje. Da pomognete preduzećima i porodicama da zajedno prođu kroz ovu situaciju. Panika šteti razvoju Kosova “, rekao je ministar zdravlja u kosovskoj Vladi Armend Zemaj.

Direktor Nacionalnog instituza za javno zdravlje Naser Ramadani i generalni direktor Kosovske policije Rašit Kaljaj, pozvali su na oprez i najavili da će kontrola predviđenih mera biti dodatno sprovedena i ukazao na potrebu nošenja zaštitnih maski, poštovanje distance i održavanje lične higijene.

I kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore objavilo je uputstvo za putnike u tranzitu kojima je poslednja destinacija Kosovo i Metohija.

Ministarstvo je na Fejsbuku objavilo detalje o povratku iz zemalja sa kojima je protokol već uspostavljen.

Kako se navodi u svim slučajevima je obavezno pre polaska obratiti se ambasadama ili konzulatima najbližim mestu u kome žive građani KiM, kako bi dobili potvrdu u skladu sa objavljenim uputstvima.

“Podaci će se kontinuirano ažurirati i naši građani će biti obavešteni pravovremeno”, navodi se u saopštenju. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Novosti


Comments

Pročitaj još