• Početna>
  • Vesti>

Češki diplomata Tomaš Suniog novi šef Kancelarije EU na Kosovu

Evropska unija predložila je češkog diplomatu Tomaša Sunioga za novog šefa Kancelarije EU na Kosovu, koji bi na tom mestu zamenio Nataliju Apostolovu, prenosi Koha.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj odlučio je da predloži češkog diplomatu, koji ima iskustva na Balkanu, za specijalnog predstavnika EU na Kosovu i šefa Kancelarija EU u Prištini, navodi se u tekstu.

U diplomatskim krugovima se već neko vreme govori o Boreljovom izboru, a Koha iz diplomatskih izvora u EU saznaje da je izbor Sunjoga već potvrđen.

Tim imenovanjem „češko-slovački“ tandem Miroslav Lajčak i Tomaš Suniog baviće se Kosovom u ime EU.

Pre dva meseca Lajčak je postavljen za specijalnog predstavnika za dijalog između Kosova i Srbije, dok će Sunjog biti specijalni predstavnik na Kosovu.

Slično Lajčaku, budući ambasador EU na Kosovu ima iskustva u regionu i bio je češki ambasador u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, i poput Lajčaka je studirao u Rusiji. Trenutno je češki ambasador u Komitetu za politiku i sigurnost EU.

Suniog je, takođe, radio i u češkom Ministarstvu spoljnih poslova, na poslovima povezanim sa regionom Balkana i bio je šef odjeljenja za jugoistočnu Evropu i sigurnosnu politiku.

Suniog je diplomirao na Državnom institutu za međunarodne odnose u Moskvi. U njegovoj biografiji piše da se pridružio češkoj diplomatskoj službi 1992. godine. Govori engleski, ruski, francuski, slovenački i bosanski jezik.

Češka je, za razliku od Slovačke, priznala nezavisnost Kosova. Ali kako se dva predsednika Češke više puta nisu složila sa vladinom odlukom, nisu potpisali formalnu odluku o priznavanju.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još