• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbija zahvalna Iranu što ne podleže pritiscima za priznanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Hasanom Rohanijem, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je zahvalio Rohaniju na inicijativi za razgovor i istakao da će Srbija razvijati saradnju sa Iranom u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

„On je izrazio nadu da će obe zemlje uspešno prevazići aktuelnu zdravstvenu situaciju i posvetiti se ispunjavanju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje, posebno ekonomske, jer ona zaostaje za dobrim političkim odnosima“, piše u saopštenju.

S tim u vezi je izdvojio oblasti sa velikim mogućnostima za saradnju, poput poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i različite proizvodne delatnosti, građevinarstvo, rudarstvo i energetiku i informacione tehnologije.

„Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija iskreno zahvalna Iranu, koji svoje prijateljstvo pokazuje principijelnim stavom o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podrškom po ovom pitanju, uprkos velikim pritiscima“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Rohani je, kako dodaju, rekao da će Iran ostati dosledan poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviti da podržava našu zemlju u međunarodnim organizacijama.

„On je potvrdio opredeljenje Irana da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za angažovanje na razvoju bilateralne saradnje“, kaže se u saopštenju.

Vučić je izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti KOVID-19 u Iranu.

„Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će suzbijanje epidemije ove zarazne bolesti uskoro omogućiti ranije planirane međudržavne kontakte i razmenu poseta. Predsednik Rohani je pozvao predsednika Vučića da, kad okolnosti to omoguće, dode u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još