Odalović: Čini se da je Hoti spremniji na kompromis

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za RTS da danas treba vrlo pažljivo slušati ekspoze Avdulaha Hotija i da je dobra poruka što je kandidat za kosovskog premijera najavio ekspresno ukidanje mera koje su blokirale dijalog. Politička scena među kosovskim Albancima toliko se zakomplikovala da više “niko ništa ne zna”, ocenjuje Odalović.

Veljko Odalović je rekao, gostujući u Dnevniku RTS-a, da mu se čini da će kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti u odnosu na svoje prethodnike biti spremniji za kompromis i dijalog sa Beogradom.

“To treba danas da potvrdi. Vrlo pažljivo treba slušati njegov ekspoze, u kojem pretpostavljam da će dati osnovne smernice i odgovore na neka pitanja koja sve nas muče – da li je spreman da stavi van snage mere koje je pre nešto više od godinu dana uveo Haradinaj kao i mere koje je uveo Kurti”, kaže Odalović.

Dobra je poruka to što je najavio ekspresno ukidanje tih mera, podseća Odalović, koji se nada da će Hoti za to dobiti podršku.

Upitan da li Priština čeka da dođe do promene vlasti u Americi, Odalović kaže da je očigledno da bi oni sigurno više voleli da dođe do promena i da se administracija koja je bila Klintonova ponovo pozicionira.

Što se tiče uloge Srpske liste, Odalović se nada da će to biti jedna ozbiljnija priča u odnosu na neke prethodne i da će srpski predstavnici imati dovoljno prostora da ostvare svoj suštinski cilj i brinu o interesima Srba i Srbije.

U Prištini više “niko ništa ne zna”

Komentarišući činjenicu da će u novoj prištinskom vladi sedeti i Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, ističe da ta vlada ima ozbiljan unutrašnji izazov i da se politička scena među kosovskim Albancima toliko zakomplikovala da više “niko ništa ne zna”.

Podseća da je posle 1999. godine bilo likvidacija članova Demokratskog saveza Kosova, za koje oni optužuju ljude koji sede u novoj vladi.

Takođe, očekuje da će političke odnose kosovskih Albanaca zakomplikovati optužnice koje treba da aktivira Specijalno tužilaštvo.

Izvor RTS

Comments