• Početna>
  • Vesti>

Lajčak namerava obnovu dijaloga Kosova i Srbije već u junu

Miroslav Lajčák, Slovak Minister for Foreign Affairs

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova, namerava da prvu rundu dijaloga održi u Briselu, vrlo brzo, po mogućnosti već u tekućem mesecu, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Ovu nameru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbednosnog komiteta EU, gde je još jednom dobio formalnu podršku za dalje napore u obnavljanju dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Naime, prema izvorima RSE sa sastanka, Lajčak namerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom “istog dana” kad se formira vlada Kosova kako bi se obavile poslednje pripreme za održavanje nove runde. Time bi se obeležilo ponovno pokretanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Sednica Skupštine za izbor nove vlade Kosova održaće se u sredu, 3 juna.

Na Lajčakove planove o novoj rundi dijaloga, mogu uticati samo okolnosti oko krize COVID-19 odnosno otvaranje granica, koje se očekuje 15. juna, kako bi se strane fizički pojavile u evropskoj prestonici.

Kako je rečeno RSE, specijalni predstavnik je izričito naglasio da će požuriti u organizovanju prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, koji su zakazani za 21. jun, već se rundu organizovati odmah nakon otvaranja granica.

Miroslav Lajčak je, kako se kaže, rekao da ovo neće više biti dijalog oko tehničkih pitanja te da namerava da vodi “visoko politički proces”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još