• Početna>
  • Vesti>

Treća faza ublažavanja mera – ugostiteljski objekti otvoreni, taksi udruženja voze, otvoreni administrativni prelazi

Odluka kosovske Vlade od 13. marta o zatvaranju administrativnih prelaza i granica, danas se ukida, a svi koji uđu na područje Kosova i Metohije dužni su da prođu provere. Danas su takođe sa radom počeli kafići, restorani i svi ostali ugostitetljski objekti. Taksi udruženja, odjutros su počela da voze. U okviru treće faze ublažavanja mera uvedenih zbog loše epidemiološke situacije, dozvolu da počnu sa radom dobijaju i vrtići, Ove odluke kosovske Vlade sinoć su saopštili odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia.

Kurti i Vitia su poručili da ublažavanje mera ne znači da ne treba biti oprezan i da je neophodno striktno pridržavati se uputstava Nacionalnog instita za javno zdravlje Kosova, piše Radio Slobodna Evropa.

Vitia je istakao da je ova faza postignuta zahvaljujući saradnji sa građanima i dodao da je Nacionalni institut za javno zdravlje ocenio da su se stekli uslovi za otvaranje treće faze.

Otvaranje administrativnih prelaza i granica znači da će građani moći da uđu na područje Kosova sa potvrdom da su negativni na koronavirus ne starijom od četiri dana, i u tom slučaju neće morati da ide u samoizolaciju. U slučaju da nemaju potvrdu da su negativni, moraće da se obavežu na samoizolaciju u trajanju od sedam dana.

Na konferenciji je istaknuto da će nedelju dana nakon otvaranja kopnenih prelaza, biti razmotrena mogućnost uspostavljanja i vazdušnih linija.

Vitia je najavio da će se procena mera obaviti 20. juna.

On  je dodao da će za to vreme biti stroga kontrola, kako bi se videlo da li se preduzimaju odgovarajuće mere za sprečavanje širenja pandemije kovid-19.

Kurti i Vitia pozvali su građane da nastave da budu oprezni i nakon primene mera u trećoj fazi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još