• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Nova koalicija u Prištini mi ne uliva nimalo optimizma

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za “Kosovo Onlajn” da je za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine potrebno da se vidi kakav će biti odnos novoformirane političke većine na Kosovu prema taksi i reciprocitetu.

“Da budem iskren ne uliva mi nimalo optimizma ova nova koalicija koja je formirana i koja bi trebalo da predstavlja većinu, ako je u toj većini neko ko je kreirao takse. Mislim konkretno na Haradinaja, koji i dalje ima nepopustljiv stav prema tom pitanju. Ne znam kako će se oni prilagoditi zahtevima Vašingtona i ovome što Srbija govori – da nećemo da nastavimo razgovore. Takse i reciprocitet moraju da se ukinu, bez ikakvih uslovljavanja, kako bi se stvorili uslovi za nastavak razgovora”, rekao  je Drecun.

Prema njegovim rečima, potrebno je videti i ko će biti glavni pregovarač Prištine.

“Videli smo u minulom periodu sporenje između Kurtija i Tačija ko bi trebalo da nastavi razgovore sa Beogradom. Moramo da sačekamo da vidimo da li će Kurti i Samoopredeljenje poštovati odluku tzv. Ustavnog suda, jer ako oni krenu u proces destabilizacije, izazivanja incidenata, onda to neće biti pogodni uslovi za nastavak razgovora. Trebalo bi da se razreše te ključne dileme, pa da vidimo da li je moguće razgovarati o nastavku dijaloga. Imajući u vidu i stav SAD ali i nekih drugih zapadnih zemalja, da do razgovora treba da dođe, a da je sa naše strane jasno rečeno da dok su takse na snazi i priča o reciprocitetu, ne može se nastaviti razgovor. Odluka je sada na strani Prištine i te nove većine”, kaže Drecun.

Ističe i da je, takođe, veliki problem i rezolucija koja je usvojena u parlamentu u Prištini o nastavku dijaloga sa Beogradom, gde su nametnuti neprihvatljivi uslovi za Srbiju.

“Mislim da je onda iluzorno da gubimo vreme, ako bi to trebalo da budu principi na kojima će Priština insistirati, ako se eventualno nastave razgovori”, smatra  on.

Kada su u pitanju posrednici u mogućem dijalogu, Drecun kaže da že se razgovori voditi pod okriljem EU, ali da će uloga SAD imati najveću težinu.

“SAD iako poslednjih meseci imaju inicijativu i rade veoma intenzivno na pokušaju da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine i eventualno postigne neko rešenje, insistiraju na tome da ipak on treba da se vodi i dalje pod okriljem EU. Imamo i čoveka koji je određen ispred EU, Miroslava Lajčaka, koji treba da rukovodi tim procesom. Uloga SAD svakako neće biti potisnuta u drugi plan. Mislim da bez obzira na to ko će formalno rukovoditi razgovorima, ako do njih dođe, ipak će najveću težinu, kada su zapadne zemlje u pitanju, imati SAD, iako EU smatra da je to prvenstveno pitanje koje se tiče nje same, odnosno celokupnog evropskog kontinenta. Ali, SAD s obzirom da idu izbori za predsednika, svakako neće dozvoliti da budu potisnute u drugi plan”, smatra Drecun.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još