• Početna>
  • Vesti>

Austrijska razvojna saradnja obezbedila 250.000 evra za nabavku KOVID 19 testova na Kosovu

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum danas kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu KOVID-om 19. Austrijska donacija od 250.000 evra deo je Austrijske razvojne saradnje u hitnim situacijama u odgovoru na KOVID 19, koja je uspostavljena sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa na Kosovu.

Alexander Schallenberg, austrijski federalni Ministar za evropska i međunarodna pitanja i Maria Suokko, UNDP glavna predstavnica, potpisali su sporazum u vrednosti od 250.000 evra. Austrijska finansijska pomoć biće korišćena za kupovinu testova KOVID 19 a predaće se Institutu za javno zdravlje Kosova. Ceremonija potpisivanja bila je na aerodromu Priština gde su se Ministar Schallenberg i Karolina Edtstadler, austrijska Ministarka za EU i Ustav na kratko sastali sa kosovskim partnerima, zajedno sa Nj.E. Christoph Weidinger, austrijskim Ambasadorom na Kosovu, kao i Gunther Zimmer, šef kancelarije austrijske razvojne saradnje na Kosovu.

“UNDP podržava kosovske institucije u borbi protiv KOVID 19 pandemije od samog početka. Današnji sporazum sa Austrijskom razvojnom saradnjom je najnoviji doprinos naših međunarodnih partnera koji žele da pomognu Kosovu u borbi protiv pandemije. Nastavićemo blisku saradnju sa Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama Kosova u odgovoru na hitne potrebe najugroženijih u ovoj krizi,” rekla je Maria Suokko na ceremoniji potpisivanja.

“Kao dugoročni partner institucijama Kosova i UNDP, moje je veliko zadovoljstvo što potpisujem u ime Austrijske vlade. Iako se mere polako ukidaju, svako od nas ima obavezu da bude obazriv. Testiranje je veoma važno u sprečavanju širenja virusa. Naša podrška u slabljenju pandemije ogleda se u jačanju naših partnera u podizanju kapaciteta. Nastavićemo da podržavamo Kosovo i u narednim mesecima,” rekao je Ministar Alexander Schallenberg potpisivanju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još