• Početna>
  • Vesti>

Ljajić: Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Protok robe se danas odvija, ali dosta teško. Tokom trajanja mera protiv pandemije koronavirusa izvoz je, po Ljajićevim rečima, tekao dobro, jer su Kosovu bile neophodne sirovine iz Srbije, pre svega: pšenica, brašno, kukuruz, ali su se sada, kada se situacija malo smirila, ponovo aktivirale neke vancarinske barijere iz prošlosti.

„Jedna od njih se odnosi na plasman našeg brašna, plaća se dodatno 40 evra po toni. To je mera uvedena još 2017.godine, ali se nije poštovala tokom borbe protiv pandemije, pa se sada ponovo aktivirala“, kazao je Ljajić.

Navodi da je slična situacija i sa dodatnim oporezivanjem termo blokova, jer se plaća dodatno dva evrocenta po bloku.

„I to je odluka iz 2016.godine, ali se sada ponovo aktivirala“, kaže Ljajić i dodaje da postoje i drugi problemi u spoljnotrgovinskoj razmeni, poput certifikata na granici.

Sa kosovske strane, kao što je bilo i pre uvođenja taksa, vrlo malo robe ulazi u Srbiju.

Izvor: RTV Puls / RTS


Comments

Pročitaj još