• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjiviju kategoriju stanovništva

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi posetili su danas povratnike u Ljuboždi i Drenovcu, koji su se poslednji našli na meti napadača.

Kuća povratnika Žarka Zarića u Ljuboždi kod Istoka, koji se 2017. godine vratio kolektivno sa još 12 porodica, kamenovana je sinoć oko ponoći, dok je u Drenovcu kod Kline jutros povređen 86. godišnji povratnik Miodrag Stašić. Na imanju u njegovom posedu napao ga je komšija Albanac i naneo mu povrede u predelu glave. Oba slučaja su odmah prijavljena Policiji Kosova, koja je veoma brzo obavila uviđaj.

” Nije lako živeti u stalnom strahu i neizvesnosti ali ”jedan kamen nas neće uplašiti, niti će nas pokolebati u nameri da ostanemo na svojoj zemlji” istakli su povratnici iz Istoka, dok povratnici iz Kline poručuju da im je bezbednost glavni problem i da zbog toga ne mogu da obrađuju svoju zemlju od koje žive. Pretučeni Miodrag iz Drenovca kod Istoka je vlasnik 10 hektara zemlje u ovom selu. Komšijama Albancima je ustupio 3 hektara zemlje na besplatno korišćenje kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje. To je nemoguće, kaže, zbog čobana iz Albanije koji ih fizički napadaju, uklanjaju ograde sa naših imanja, pale traktore i prave drugu štetu na našoj imovini” prenosi Ministarstvo za zajednice i povratak reči napadnutih Srba.
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom najnovijih napada ističe, da je bezbednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.
”Šokantno je saznanje da su nakon jučerašnje pretnje smrću povratniku kod Kline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Klini. Pohvalna je efikasna reakcija policije i privođenje osumnjičenih za jučerašnje pretnje smrću povratniku iz Kline, međutim strah i neizvesnost koja je prisutna u srpskoj zajednici ovih dana može nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom. Mi na tome insistiramo jer je ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjiviju kategoriju stanovništva” rekao je Jevtić.

U saopštenju se navodi i da će predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak biti svakodnevno prisutni u povratničkim sredinama, jer time kako stoji u saopštenju “želimo da i nakon niza incidenata ohrabrimo te ljude da ostanu tu gde su se vratili i stavimo im do znanja da se zalažemo i da ćemo se zalagati da žive u uslovima dostojnih čoveka.”
U roku od četiri meseca na Kosovu se dogodo 21. incident. Na meti su bili Srbi povratnici ali i oni koji se nikada nisu raselili sa Kosova, podsećaju iz ovog ministarstva.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi

Comments

Pročitaj još