“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim povratnicima”

U selu Drenovčić u opštini Klina juče oko 16 časova, na svom imanju sekirom je napadnut povratnik Đorđija Đorović, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

“Dvojica Albanaca su Đoroviću zapretili da će ubiti i njega i psa i ”da će mu odseći glavu kao jagnjetu” ako ga ponovo vide tu gde jeste. Đorović se nakon incidenta povukao sa svog imanja u iznajmljenoj kući u selu Biča u kojoj stanuje. Ubrzo nakon toga isti napadači su došli u dvorište iznajmljene kuće i ponovo pretili da će ga lišiti života ukolioko ga vide da obrađuje svoje imanje u susednom selu. Nakon ponovljene pretnje Đorović je obavesto pripadike slovenskog kontigenta KFOR-a, a zatim i Policiju Kosova koja je odmah stigla na lice mesta i od njega uzela izjavu” navodi se u saopštenju.

“Ovo je flagrantno kršenje prava povratnika na slobodan život i rad na sopstvenim imanjima. Krajnje je vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim povratnicima. Dva icidenta u opštini Klina na srpske povratnike u samo nekoliko dana su ozbiljna pretnja za slobodne građane i povratnike koji ionako žive u otežanim uslovima. Zastrašivanja i pretnje smrću treba ozbiljno shvatiti jer su očigledna namera da u povratnčkim mestima ne bude više Srba. Kao instutucija koja se bavi procesom povratka, nećemo odustati da se zalažemo kod nadležnih institucija za red i mir na Kosovu, da se počinioci što pre pronađu, izvedu pred lice pravde i adekvatno kazne” ističe se u saopštenju.

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su danas obišli selo Biča u opštini Klina i razgovarali sa Đorđijom Đorovićem kome je prećeno smrću. Rano jutros ministar Dalibor Jevtić je u telefonskom razgovoru sa Đorovićem dao punu podršku i izrazio spremnost za svaki vid pomoći koje Ministarstvo za zajednice i povratak može da pruži i tom prilikom posebno naglasio da će institucionalno tražiti maksimalnu zaštitu za Đorđiju i sve povratnike na Kosovu.

“Od februara 2020 ovo je 19. bezbednosni incident na Kosovu u kojima su meta bili pripadnici srpskog naroda, kako povratnici tako i oni koji se nikad nisu sa Kosova raseljavali” zaključuje se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments