• Početna>
  • Vesti>

Od četvrtka 16 sati neometanog kretanja, verski objekti se otvaraju, karantin se uskoro zatvara

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštio je danas na konferenciji za novinare da će od četvrtka građani moći da se kreću bez ikakvih ograničenja 16 sati dnevno, od 5 do 21 čas.

U međuvremenu, karantin u Studentskom centru u Prištini biće zatvorena do kraja maja, najavio je Vitia.

On je najavio dodatno ublažavanje mera, rekavši da će od 28. maja mere za ograničeno kretanje biti uklonjene i da će građani moći slobodno da se kreću od pet ujutro do 21 čas.

“Do kraja ovog meseca karantin će biti zatvoren u skladu sa novom epidemiološkom situacijom u zemlji… U trećoj fazi su predviđene nove mere ublažavanja koje će dodatno osloboditi ekonomiju”,  rekao je Vitia.

“Ovo je zajednički uspeh”, poručio je Vitia.

Treća faza trebalo je da počne 1. juna, ali sada će s novom odlukom početi 28. maja. To je zbog poboljšane epidemiološke situacije na terenu.

Vitia rekao je da će Kosovo biti spremno za drugi talas koronavirusa, koji se očekuje na jesen.

Na konferenciji za novinare je rekao da ne zna kada će se pojaviti drugi talas, ali da će Kosovo biti spremnije nego što je bilo.

„Tokom ovih meseci obezbedili smo dodatni budžet od 70 miliona evra od vlade, poverilaca i donatora, van budžeta izdvojenog početkom godine. Ovi alati koristiće se ne samo u borbi protiv pandemije, već i za izgradnju kapaciteta. Narednih nedelja i meseci dodaćemo pet regionalnih laboratorija za testiranje, udvostručićemo broj respiratora, povećaćemo broj uređaja za praćenje i lečenje u svim bolnicama i centrima porodične medicine”, rekao je Vitia.

Trenutno Kosovo raspolaže sa samo jednom laboratorijom i to u okviru Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini i sa manje od 100 respiratora.

Do sada je na Kosovu zabeleženo 1.032 slučaja kovid-19, izlečeno je 789 ljudi, dok je 29 osoba preminulo.

Konferenciji su takođe prisustvovali šef Islamske zajednice Kosova Naim Trnava, šef Kosovske episkopije monsinjor Dod Đerđi, direktor Nacionalnog institute za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani i direktor Klinike za infektivne bolesti Ljindita Ajazaj Beriša.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još