RSE: Kosovo rizikuje da izgubi milione evra

Kosovo rizikuje da izgubi milione evra kredita ako ne uspe da ratifikuje u skupštini sporazume koje je Vlada Kosova postigla sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama, preneo je Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Pozivajući se na podatke Ministarstva finansija i transfera Kosova, RSE je preneo da sporazumi koji će biti ratifikovani po ubrzanom postupku uključuju pet ugovora o kreditu u vrednosti od 228,1 miliona evra i dva sporazuma o sufinansiranju u vrednosti od 61 milion evra.

Ugovori o kreditu koji zahtevaju ratifikaciju u Skupštini Kosova nisu samo povezani sa situacijom koju stvara pandemija korona virusa, već su u pitanju i drugi projekti koji se odnose na prečišćavanje otpadnih voda.

Prema Ustavu Kosova, međunarodne sporazume uključujući preuzimanje finansijskih obaveza, mora ratifikovati dvotrećinska većina poslanika.

Generalni sekretar Skupštine Kosova Ismet Krasnići je potvrdio da je vlada dostavila nekoliko međunarodnih sporazuma za ratitifkaciju.

Naveo je da je jedan od sporazuma dostavljenih skupštini Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj, za projekat finansiranja finansijskog sektora.

Ostali sporazumi koji su upućeni skupštini odnose se na druge projekte koji nisu povezani sa situacijom stvorenom pandemijom korona virusa.

Međutim, Predsedništvo Skupštine Kosova ne uspeva da te sporazume stavi na dnevni red jedne od sednica parlamenta.

Predsedništvo je zakazalo novu sednicu za 4. jun, ali nije izvesno da li će na dnevnom redu biti rasprava o međunarodnim finansijskim sporazumima.

RTK2

Comments

Pročitaj još