• Početna>
  • Vesti>

Server strahuje da bi Vučić i Tači mogli da postignu sporazum koji podrazumeva razmenu teritorija

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izrazio je strahovanje da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači mogli da postignu sporazum koji bi podrazumevao razmenu teritorija i naroda, i da takav sporazuzm ne bi imao podršku javnosti i destabilizovao bi zemlje u regionu i drugde.

Server je u danas objavljenom intervjuu za portal Kossev rekao da on ne tvrdi da će eventualni sporazum da uključi razmenu teritorija ali da neki kažu da se o tome razgovara, i da u tom slučaju ima “previše dima da ne bi bilo vatre”.

Ukazao je da su neki američki izaslanici za Balkan kao što je izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel to demantovali dok drugi poput izaslanika američkog državnog sekretara Metjua Palmera nisu demantovali.

Kako smatra sporazum neće biti lako postići.

“Mislim da će njegovo postizanje biti vrlo, vrlo teško. Jednostavno ne verujem da je Tači voljan da prihvati ono što će Srbija ponuditi jer ona ne nudi tri opštine u južnoj Srbiji i znam da Vućić nije spreman da prihvati ono što je Tači spreman da ponudi, a što ne uključuje i Severnu Mitrovicu”, rekao je Server.

Po njegovim rečima za Amerikance koji su uključeni u to nisu bitni detalji nego je važan potpis. Nije bitno da li će biti postignut sporazum ili pismo o namerama, za njih je, kako kaže Server samo važno da bude ceremonija u ružičnjaku Bele kuće i da predsednik SAD Donald Tramp može da tvrdi da je napravio veliku medjunarodnu senzacionalnu vest.

Upitan da li je realnije očekivati da Vučić i Tači potpišu pismo o namerama koje bi potom moglo da zadovolji Trampa jer bi konačno bilo potpisano sa dve strane, dok bi sa druge strane svi problemi bili ostavljeni Evropi da ih rešava narednim mesecima i možda godinama i da li bi tako nešto moglo američkoj administraciji da bude predstavljeno kao veliko dostignuće Server je ocenio da “postoji stvarna mogućnost za tako nešto”.

“Ovo je manipulativna administracija i ona je sposobna za takve prevare. Protivim se snažno bilo kakvom sporazumu koji uključuje podelu, zagovaram sporazum, samo ne vidim veliki sporazum kao nešto ostvarivo u ovom trenutku”, rekao je Server.

Rekao je da je zabrinut da bi čak i potpisivanje pisma o namerama o tome da će jednom biti potpisan neki konačni sporazum, da bi i taj papir sadržao razmenu teritorija, mada je priznao da ne može da bude siguran da će tako i biti.

“Postoji toliko mnogo sporazuma koji se mogu zaključiti, a koji neće uključivati razmenu teritorija i to je moja nada i molba da će se na Kosovu, u Srbiji i u Americi tragati za sporazumima koji ne uključuju razmenu teritorija. Ne protivim se sporazumima već se protivim razmeni teritorija,” rekao je Server.

On smatra da je sporazum o carinama i trgovini dobra ideja Grenela, koji kaže da forsira ekonomske sporazume, i da podržava korake u tom pravcu, prenosi Kossev.

Ukazao je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade kao na primer sporazum o energetici, da treba načelnici vojnih generalštabova da se sastaju, da postoji više policijske saradnje u pograničnom delu, sporazum o energetici.

“Ja se ne protivim sporazumu, ja se protivim sporazumu koji će destabilizovati Balkan, Gruziju, možda i Moldaviju i dati Vladimiru Putinu mogućnost da se hvali i to na račun ljudi, kao što je razmena teritorija, jer treba imati na umu da se ne radi o razmeni teritorija, već o razmeni stanovništva. Takva vrsta sporazuma destabilizovaće stvari na Kosovu i u Srbiji takodje. Mislim da je moguće da se prelije na srpsko stanovništvo južno od Ibra i na albansko stanovništvo koje ne živi u Preševu, ali živi u Srbiji. Mnogo je sporazuma moguće postići ali se treba tragati za njima.” rekao je on.

On se tome protivi, kako je rekao ne samo iz principa i efekta na Bosnu, Ukrajinu, Gruziju, Makedoniju već što ne misli da to ljudi žele i da bi to moglo da se potvrdi referendumima na Kosovu i u Srbiji.

Upitan da li ostaje pri svom stavu da veruje da će u sporazum biti uključena razmena teritorija obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta demantovao da hoće takvo rešenje, Server je odgovorio da bi mu bilo jako drago kad bi se pokazalo da greši.

“Moja kampanja trenutno je da izbegnemo razmenu teritorija. Ukoliko ne bude došlo do sporazuma o razmeni teritorija, bio bih srećan, bio bih spreman lako da ih nahvalim i samo do pre par minuta hvalio sam Grenela zbog toga što forsira ekonomske sporazume. A ako on (predsednik Srbije) iskreno kaže da želi da ide u tom pravcu, ja to u potpunosti podržavam, ali nema sumnje da ono što forsiraju jeste podela”, rekao je Server.

Kao indikator za to je naveo nedavni ruski pokušaj da se uključi u dijalog i američka dobrodošlica tome.

On je rekao da je u kampanji protiv razmene teritorija zbog principa i verovanja da demokratska društva mogu pravilno da se ponašaju prema manjinama, što je kako kaže, očekivao i od posleratne Srbije u odnosu prema Albancima, a zbog kog očekivanja je njegova podrška kosovskoj nezavisnosti došla kasno.

Sa druge strane, Albancima pripisuje “strašnu grešku” za isti vremenski period, zbog lošeg ophodjenja prema Srbima koji su ostali.

Izvor: Kossev, Beta

Comments

Pročitaj još