• Početna>
  • Vesti>

Sa prijema u čast zdravstvenim radnicima poruka: Hvala vam, zauvek ostajete naši junaci

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je prijem za lekare i medicinske sestre iz cele Srbije koji su bili angažovani u kovid bolnicama, zahvalio im na svemu što su učinili tokom borbe protiv Kovida 19 i na svakom spasenom životu, i poručio im da će zauvek ostati junaci naše zemlje i heroji otadžbine.

“U početku su svi aplaudirali, danas mnogi preispituju različite stvari, ali šta god ko pokušao da uradi – vi ćete zauvek ostati junaci naše zemlje i heroji otadžbine”, rekao je Vučić.

Svi oni su se, kaže, borili i radili nešto što niko drugi nije mogao. 

“To su bili dani vaših muka, ali dani koji će ostati zapamćeni u istoriji kao dani slave i vaših podviga.Mi smo svoje roditelje i decu dali vama u ruke, i više verovali vama nego sebi”, rekao je Vučić.

“Dali ste nam nadu i budućnost, a sada je pitanje šta možemo mi vama da damo, osim divljenja, zahvalnosti i aplauza”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će država i naše društvo na to pitanje dati odgovor koji su zaslužili, a to će biti mnogo bolji uslovi rada, veće plate i sigurnost.

“Kada to uradimo, još nećemo moći da kažemo da ne dugujemo više ništa, ali ćemo moći reći da smo dug bar malo smanjili”, naglasio je on.

Do kraja godine još jedno povećanje plata

Vučić je najavio da će država učiniti da omogući do kraja godine, pored 10 odsto vanrednog povećanja plata, još jedno povećanje, da medicinski radnici budu zadovoljniji i da ne maštaju i ne čeznu za odlaskom u inostranstvo.

“I tih 10 odsto koliko smo vanredno povećali plate je tek početak. Pre kraja ove godine uradićemo još da budete zadvoljniji i da ne maštate i ne ceznete za odlazaskom u inostranstvo”, rekao je Vučić.

“Kaže se da je spasiti jedan život isto kao i spasiti čovečanstvo, a vi ste spasili čitave svetove. Zahvaljujući vama, mi imamo budućnost i ovom zemljom hodaju i hodaće ljudi. Roditelji imaju priliku da imaju decu, a deca da imaju roditelj. Možemo ponovo da punimo škole, a ne bolnice, da radimo ono što znamo, da se pravimo važni i smejemo svakoj prošloj nevolji. Važno je da je prošla”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da je u prethodnom periodu mnogo toga urađeno u našem zdravstvu, ali da još nije učinjeno dovoljno, te da će morati da se radi i ulaže još više novca.

Rekao je da su epidemiolozi, na pitanje da li mogu da se ukinu mere, voleli da one traju još ba mesec dana da bi se osigurali, te dodao da je neophodno da se zarađuje i bori za oporavak provrede da bismo mogli da gradimo nove bolnice i damo veće plate.

Vučić se zahvalio se i higijeničarima

Zahvalio se i higijeničarima u bolnicama, koji su, kako je kazao, u najtežim uslovima rizikovali živote, ali čistili i čuvali naše bolnice od infekcija i zaraza.

Vučić je kazao da je njegova mala primedba i savet da se ne okreću i ne osvrću na one koji će nešto da dobace, jer ne znaju koliko je medicinskom osoblju bilo teško, s čime su se suočili, kao i da je dobro što su sve to uradili, kako bi oni mogli da se osvrću i dobacuju.

“Vas junake našeg doba niko ne može da pobedi i zaboravi”, podvukao je on.

Najavio je da će, kako mu neki ne bi prebacili da to čini zbog izbora, sačekati Vidovdan ionda jedan deo medicinskog osoblja odlikovati najvišim znamenjem države.

“Hoću da vidite koliko poštovanje država pridaje vašem radu, vašoj ljubavi prema našem narodu I Srbiji. Beskrajno hvala, ponosan sam što smo mogli malo da vam pomognemo , a vi junaci našeg doba uživajte u slavi”, zaključio je on.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović zahvalio je svima koji su se uključili u rad kovid bolnica, i svima koji su pružili podršku medicinskim radnicima.

“Da se prilagodimo novim islovima rada, da imamo kapaciteta, da dopremimo novu opremu, da radimo što najbolje znamo – da lečimo bolesnike”, rekao je Stevanović. Bilo je, kaže, teško kada je trebalo da se pređe na novi sistem rada, da se bolnice koje su navikle da rade ozbiljnu hirurgiju, leče ozbiljne tumore, prebace i da se bore protiv “običnog” virusa, toliko “običnog” da je, kako ističe, preokrenuo ceo svet.

“Svako je imao trenutak kada je mislilo da je najteže, ali je svakako svima najteže kada smo gubili bitke za živote svakog pojedinačnog bolesnika”, rekao je Stevanović.

On je naveo da se očekivalo da infektološka služba bude ona koja će primiti prvi udar i pomoći zdravstvenom sistemu i zahvalio svima koji su pomogli da se infektološka služba pripremi za ono što najbolje zna – da leči bolesnike.

Prijem je organizovan u znak zahvalnosti medicinskim radnicima za doprinos i rezultate u borbi sa epidemijom virusa korona u Srbiji.

Događaju u Palati “Srbija” prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije kovida-19 epidemiolog Predrag Kon i direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

Prijemu, koji je počeo izvođenjem himne “Bože pravde”, prisustvovali su  i direktor KCS Milika Ašanin, direktor KBC “Dr Dragiša Mišović” Vladimir Đukić, direktor KC Niš Zoran Radovanović i predstavnici ostalih kovid bolnica u Srbiji.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još