• Početna>
  • Vesti>

Dom kulture “Gračanica”: Još jedna nedelja onlajn-kulture pred publikom

Dom kulture “Gračanica” nastavlja sa organizacijom onlajn kulturno-umetničkog programa. Sa programom “Kultura u doba korone” ovaj dom kulture je počeo pre više od dva meseca, kada je na snagu stupila zabrana okupljanja zbog epidemije koronavirusa. Odtad, svoje programske sadržaje, Dom kulture “Gračanica” publici predstavi preko društvenih mreža Fejsbuka, Jutjuba i Instagrama. U proteklih devet nedelja programe ove ustanove kulture, posetilo je i pogledalo nekoliko stotina hiljada ljudi. U većini programa su uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.

Za desetu nedelju programa „Kultura u doba korone“ pred publikom su sledeći sadržaji:

Ponedeljak 18. maj

Program desete nedelje počinjemo muzikom. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak koncerta koji je etno duet Braća Teofilović održao u Domu kulture 2013. godine.

Etno duet Braća Teofilović (Ratko i Radiša) se na muzičku scenu pojavio 1998. godine albumom „Čuvari sna“. Beogradski rok kritičar Petar Peca Popović za njih je tada rekao: „Braća biraju ono što drugima, izgleda, ne treba. Kada zapevaju shvatite šta to znači oglašavanje u pustinji. Za Teofiloviće postoji samo jedan način pevanja. Onaj zatvorenih očiju, stegnutih šaka, glava ka nebu i otvorenog, u kome zbir emocija nadrasta sam razlog pesme. Oni za koje postoji hiljadu načina pevanja, ti i takvi se u ovo ne upuštaju.“

Braća Teofilovići će se obratiti publici video porukom.

Utorak 19. maj

Najava likovne kolonije „Vidovdan 2020“

Ove nedelje Dom kulture najavljuje Likovnu koloniju „Vidovdan 2020“. Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se ove godine dvadesetdrugi put, jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji i okuplja eminentne slikare Srbije i regiona. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najboljeg mladog slikara.

U drugom delu predstavljanja urednici likovnih programa Doma kulture, slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, razgovaraće sa učesnicima Kolonije o stvaranju u getu i trenutnoj likovnoj sceni na Kosovu i Metohiji.

Sreda 20. maj

Emitujemo predstavu „Izvini mama“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po motivima bajke ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o tome koliko je teško izboriti se sa sobom i reći izvini. Prema rečima reditelja, ovo je savremena bajka o uvredi, razočaranju i potrebi svakog deteta, ali i čoveka za iskrenom ljubavlju. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Viktorija Palsi glumica Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak 21. maj

Dokumeni film ,,Kad legende zaćute“

Dokumentarni film ,,Kad legende zaćute“ autora Bojana Antića je priča o velikom finansijskom i administrativnom centru Evrope XV veka Novom Brdu, sve do danas. Ovaj dokumentarac je prikazan je u zvaničnom delu Festivala dokumentarnog filma GRAFEST 2017. godine.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi ,,Kuba“ i ,,Smešne stvari su se dogodile na putu za forum“ iz knjige “52 idealna filmska vikenda” režisera Milutina Petrovića.

Petak 22. maj

Promocija knjiga pesnika Novice Sovrlića „Zlato Zvečana” i „Sedam pečata”. Novica Sovrlić je istaknuti pesnički glas čija poezija u najnovijim knjigama preispituje odnos nasleđa i savremenog konteksta i izraza.

O knjigama će govoriti Aleksandar Laković, Aleksandar Dunđerin, Živojin Rakočević i autor.

Subota i nedelja 23. i 24. maj

Škola baleta

Za vikend vam je Nikola Korać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje!

Časove baleta će emitovati RTV KIM i RTV PULS.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Dom kulture “Gračanica” – saopštenje

Foto: Dom kulture “Gračanica”

Comments

Pročitaj još