EK preporučila otvaranje granica unutar EU

Foto: Evropska komisija

Evropska komisija (EK) preporučila je otvaranje granica unutar Evropske unije (EU), ali u dve faze, kao deo paketa mera za povratak turizma i putovanja u toku letnjeg perioda. Brisel je takođe spreman da u ove mere uključi i države Zapadnog Balkana, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Preporuke mera koje je EK objavila u sredu (13. maja) o slobodi kretanja osoba i ukidanju kontrola na unutrašnjim granicama se odnose na sve zemlje članice Evropske unije (EU), članice Šengen zone (Schengen), kao i pridružene članice Šengena (Norveška, Švajcarska, Lihtenštajn).

“Komisija je takođe spremna da blisko poveže Zapadni Balkan u primeni zajedničke mape puta o ukidanju restriktivnih mera zbog COVID-19”, a u skladu sa prethodnim odlukama “o podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19 i u oporavku nakon pandemije”, stoji u saopštenju EK.

Paketom mera predviđeno je postepeno i koordinisano popuštanje restriktivnih mera koje se odnose na slobodu kretanja građana, a na osnovu procene epidemiološke situacije i uz primenu mera za sprečavanje širenja korona virusa tokom celog putovanja.

Delimično, pa potpuno ukidanje restrikcija

Prva od dve faze otvaranja granica u EU bi podrazumevala uspostavljanje slobode kretanja “delimičnim” ukidanjem restrikcija i kontrolom na unutrašnjim granicama, a zatim bi usledilo i “opšte” ukidanje ovih restrikcija.

U Evropskoj komisiji navode da bi restrikcije na putovanja unutar EU trebalo postepeno ukidati, ukoliko epidemiološka situacija u EU nastavi trenutni “pozitivan trend”, posebno kada je reč o postignutom niskom nivou transmisije virusa. Tako da bi prvi korak trebalo da bude ukidanje restrikcija za putovanja, te graničnih kontrola između regiona, oblasti i zemlja članica koje imaju “dobru i sličnu epidemiološku situaciju”.

Karantin ostaje u nacionalnoj nadležnosti svake države

Mere uvođenja karantina za građane EU koji putuju unutar Šengena ostaju u nadležnosti samih država članica. Međutim, u dokumentu se ističe da je fluktuacija virusa u zemljama EU “slična”, pa se smatra da dolasci građana iz drugih EU članica neće uticati na epidemiološku situaciju, čak i bez primene karantina.

Ipak, napominje se da “niko ne sme da putuje ako je bolestan ili ima simptome (korona virusa)”.

Interaktivna mapa

Najavljena je i izrada interaktivne mape koja će poslužiti putnicima da se informišu o epidemiološkoj situaciji u zemljama gde nameravaju da putuju.

“Neće ovo biti normalno leto, ali ako svi uradimo svoj deo posla nećemo ni morati da ostanemo kod kuće i da propustimo leto”, izjavila je potpredsednica EK Margaret Vestager (Margrethe Vestager), prilikom predstavljanja paketa mera.

Predloženo je postepeno obnavljanje vazdušnog, železničkog, kopnenog i pomorskog saobraćaja, uz neophodno ograničenje kontakta između putnika, što podrazumeva i moguće smanjenje broja putnika, “tamo gde je to moguće”. Takođe se predviđa nošenje zaštitnih maski i posebni protokoli kod onih putnika koji pokazuju simptome bolesti.

Bez testiranja i praznih sedišta u avionima

Kada su letovi u pitanju, iako se o tome dugo razmišljalo, ipak EK ne preporučuje obezbeđivanje praznih sedišta u avionima.

“Preporučujemo nošenje maski i druge zaštitne opreme. Postoje protokoli i prilikom ukrcavanja i izlaska iz aviona”, izjavila je evropska komesarka za transport Adina Valean.

U paketu EK se putnici ohrabruju da što više koriste onlajn čekiranje i ukrcavanje. Preporučuje se nošenje maske i druge zaštitne opreme, kako za putnike, tako i za članove posade.

Sa druge strane, ne preporučuje se testiranje putnika uoči putovanja. Evropska komisija zaključila je da testovi nisu pouzdan način konstatovanja infekcije.

“Ono sto smo saznali od stručnjaka u zdravstvu je da ne postoji dokaz da bi se moglo reći da je to bezbedan način da znamo da ljudi nisu bili zaraženi, ili da su zaraženi nakon testiranja, stoga nisu deo naših preporuka”, rekla je potpredsednica EK Margaret Vestager.

Putnici imaju pravo na vraćanje novca ili ‘atraktivne’ vaučere

Poseban prostor u paketu mera EK posvećen je pravima putnika koji su u toku krize suočeni sa otkazivanjima putovanja.

Putnici će imati pravo da biraju između vraćanja novca za uplaćena putovanja ili korišćenje vaučera. Vaučeri bi trebalo da omoguće rezervaciju iste rute pod istim uslovima kao u prvoj rezervaciji ili putovanje u paketu s istim karakteristikama kao otkazani paket.

Biće takođe moguće da se vaučer prenese na ime drugog putnika, bez dodatnih troškova.

Koliko je turizam važan za EU

Putovanja, prevoz, smeštaj, hrana, rekreacija ili kultura čine skoro 10 odsto bruto proizvoda EU i predstavljaju ključne sektore zaposlenosti i prihoda u brojnim evropskim regionima. Prema podacima EK, 267 miliona Evropljana (62 osto stanovništva) godišnje napravi najmanje jedno privatno putovanje, a 78 odsto Evropljana provodi godišnji odmor u svojoj domovini ili nekoj drugoj zemlji EU.

U EU je letnja sezona od presudne važnosti, jer u proseku donosi 150 milijardi evra u turističkom sektoru, sa 360 miliona dolazaka.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još