• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji 62 nova slučaja koronavirusa, preminulo 3 pacijenata

Prema poslednjim podacima u Srbiji su potvrđena 62 nova slučaja koronavirusa. Preminulo je još 3 pacijenta.

U Srbiji je koronavirusom zaraženo ukupno 10.076 osoba, od kojih je 62 registrovano u poslednja 24 sata.

U poslednja 24 sata preminule su još tri osobe, pa se ukupan broj preminulih popeo na 218. Procenat smrtnosti je 2,14 odsto.

Ukupno je testirano 145.604 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, saopštio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije.

Hospitalizovana su ukupno 1.123 pacijenta, a izlečeno je do sada 3.220.

U Infektivnoj klinici u Beogradu nalaze se 54 pacijenta, starom delu KC Niš 109, novom delu KC Niš 4, KC Vojvodine 25, KC Kragujevac 36, bolnica “Dragiša Mišović” 97, Klinika za pulmologiju u Beogradu 26, bolnica u Zemunu 81, bolnica na Zvezdari 73, Opšta bolnica Pnačevo 79, bolnica u Leskovcu 113, bolnica Karaburma 53, Institut “Banjica” 36, Beogradski sajam 19, Novosadski sajam 36, u Novom Pazaru 31, Plava hala u Čačku 5, banja Junaković u Apatinu 26, banja Selters 34, Niška banja 113, Soko banja 79.

U bolnici Dragiša Mišović hospitalizovano je 19 dece, šest majki, tri bebe i tri porodilje i jedna trudnica, rekao je Kon i dodao da je u KC Niš smešteno troje dece.

Kada je reč o hospitalizovanima u Leskovcu, Kon je rekao da je od 113 pacijenata, 36 ranika fabrike “Jura” i pet zdravstvenih radnika koji čekaju negativan test za povratak na posao.

U KC Niš hospitalizovano je još sedmoro korisnika iz Gerontološkog centra Niš. 

Dva meseca je od kako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju kovida19,  Srbija je ušla u 10. nedelju epidemije i može se očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto. 

Epidemija se primiruje, ali pojava novih žarišta upozorava da se nije potpuno ugasila i da se može očekivati ponovni porast obolelih, rekao je za RTS doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije.  

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da će privremena bolnica na Sajmu u Beogradu, u kojoj se trenutno nalazi 21 pacijent, raditi još najmanje nedelju dana u smanjenom kapacitetu . 

Uz nova pravila i mere prevencije, od jutros su sa radom počele predškolske ustanove, kao i produženi boravak za decu u školama.

Rade i šalteri MUP-a na kojima građani mogu podneti zahteve za izdavanje ličnih dokumenata. Počeli su da rade sudovi. Vlada će doneti uredbu o uslovima pod kojima će moći da se uđe u zemlju. 

Izvor rts

Comments

Pročitaj još