• Početna>
  • Vesti>

Varhelji o dijalogu Beograda i Prištine: Razmena teritorija u drugom planu, važno nastaviti dijalog

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenjuje da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno da se postigne dogovor koji je “obostrano prihvatljiv” i koji “ne predstavlja rizik za druge zemlje u regionu”.

Oliver Varhelji je rekao da je “razmena teritorija je u drugom planu, ono što je primarno jeste da imamo dve strane za stolom spremne da razgovaraju i dođu do rešenja”.

Varhelji je, odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora o izjavi šefa diplomatije EU Žozepa Borelja koji u intrevjuu za regionalne medije, navodno, nije isključio razmenu teritorija kako rešenje za kosovsko pitanje, poručio da je pozicija Evropske komisije od početka bila jasna.

“Ključno je da se dve strane dogovore o rešenju koje je obostrano prihvatljivo i koje ne predstavlja rizik po druge zemlje u regionu. Kada dođemo do te tačke onda možemo da razmatramo različite elemente rešenja”, istakao je Varhelji.

Komesar za proširenje dodaje da u pokretenju dijaloga Beograda i Prištine kao i u dolasku do dogovora očekuje veliki doprinos specijalog prestavnika EU Miroslava Lajčka.

“Njegovo iskustvo u regionu i znanje će nam puno značiti. Radimo zajedno na dolasku do rešanja između Beograda i Prištine koliko god je to brže moguće”, poručio je Varheji.

Povodom izjave šefa diplomatije EU da “EU ne može biti veći katolik od pape” kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine, iz kancelarije Žozepa Borelja za Tanjug kažu da je konstatacija da je Visoki predstavnik time podržo ideju o razmeni granica “novinarska interpretacija” Boreljovog odgovora.

Pratimo stanje medija i demokratije u Srbiji

Komesar Varheji zadovoljan je brzom reakcijom srpskih vlasti kojom su povučene mere centralizovanja javnih informacija tokom pandemije i zatvoren slučaj novinarke Ane Lalić.

Odgovarajući na pitanje šefice Delegacije EP za Srbiju Tanje Fajon o stanju demokratije i slobode medija u Srbiji, komesar Varheji naglašava da Evropska komisija prati situaciju u Srbiji što će i nastaviti u narednom periodu.

“Komisija je odmah reagovala povodom slučaja novinarke Ane Lalić. Izrazili smo zabrinutost, a vlast je odmah odgovorila i povukla sve mere, a slučaj je zatvoren”, kaže Varheji.

Na pitanje poslanice Kati Piri o izveštaju Fridom hausa koji govori o nazadovanju demokratija u Srbiji i Crnoj Gori, Vraheji je kazao da će Komisija svoj stav o napretku svih zemlja Zapadnog Balkana dati u junu u redovnom godišnjem izvešatju.

“Pogledaćemo izveštaj Fridom hausa i analiziracemo ga. Međutim, ‘Fridom haus’ ne vodi politiku proširenja EU, već Komisija, koja ima svoj izveštaj”, naglasio je Varheji u obraćanju pred Spoljnoplitičkim odborm EP.

Komesar za proširenje zaključuje da se proces pristupnih pregovora sa Srbijom nastavlja, a da brzina tog porocesa zavisi od primene reformi u oblasti vladavine prava dok je sloboda medija uvek ključna.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još