• Početna>
  • Vesti>

Kosovski ustavni sud suspendovao odluku Tačija o imenovanju Hotija za mandatara

Do 29 maja nema izbora nove kosovske vlade jer je kosovski ustavni sud suspendovao odluku Hašima Tačija o davanju mandata predstavniku Demokratskog saveza Kosova Avdulahu Hotiju za formiranje nove kosovske vlade.

Suspenzija važi do 29 maja, odlučeno je u Prištini, na sednici ustavnog suda.

Hašim Tači juče je dao mandate Avdulahu Hotiju da formira novu kosovsku vladu pošto je u martu ove godine izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija.

Iz pokreta Samoopredeljenje, stranke koja je osvojila najviše glasova na oktobarskim izborima, zatražili su odlaganje primene i ocenu ustavnosti odluke Hašima Tačija.

Do 29. Maja ustavni sud treba da donese konačan stav, da li je kosovski predsednik prekršio ustav dajući mandat partiji koja je na izborima po broju osvojenih glasova bila druga.

Tači: Poštovaću odluku ustavnog suda 

Hašim Tači je reagujući na odluku ustavnog suda poručio da će poštovati istu.

“Kao predsednik, u potpunosti ću poštovati ovu odluku. Kosovo već ima dragoceno iskustvo u poštovanju svih odluka i presuda ustavnog suda. Ovo iskustvo je snažan dokaz vladavine zakona na Kosovu. Pozivam sve političare i političke subjekte da se ponašaju odmereno u skladu sa ustavom”, naveo je Tači na Fejsbuku.

Kurti: Odluka ustavnog suda ne prejudicira konačnu odluku

Premijer u ostavci Aljbin Kurti ocenio je da odluka ustavnog suda ne prejudicira konačnu odluku, pozivajući pristalice da ne reaguju.

Prema njegovim rečima, vlada smatra da je izricanje privremene mere u javnom interesu i da takođe služi sprovođenju pravde.

Međutim, prema Kurtiju, potrebno je zapamtiti da ova suspenzija ne prejudicira konačnu odluku suda.

“Zato je izuzetno važno da se ne uzbuđujemo, da ostanemo usredsređeni na naš cilj boljeg upravljanja situacijom sa pandemijom kovid 19”, rekao je Kurti.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još