• Početna>
  • Vesti>

Još 222 pozitivnih, preminulo još 6 osoba, izlečeno 1.260; Od 11.maja rade vrtići

U poslednja 24 časa u Srbiji su registrovana 222 nova slučaja Kovida 19, ukupno 8.497, preminulo je još sest osoba, ukupno 168 preminulih, a izlečeno je 1.260 pacijaneta, saopštila je zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, na pres konferenciji, rekla da je u poslednja 24 sata testirano 5.446 osoba, od kojih su 222 pozivitne na prisustvo na virus korona.

Hospitalizovano je 2.517 pacijenata, a na respiratoru je 79 pacijenata.

U poslednja 24 sata preminulo je još šest osoba, kao posledica inefkcije virusom korona, tri muškarca i tri žene, a ukupno je 168 preminulih. Do sada je izlečeno 1.260 osoba, rekla je Kisić Tepavčević.

Najviše zaraženih u Beogradu, Nišu i Ćupriji

Najviše zaraženih kovidom19 u Srbiji je u Beogradu – 2.122 ljudi, što je 27,38 odsto od ukupnog broja, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Kaže da zatim idu Niš 1.189 pacijenata – 15,34 odsto, Ćupriji tri odsto, Leskovcu 2,68 odsto i Kruševcu 2,41 odsto.

Zatim idu Valjevo 2,32 odsto, Aleksinac 2,12 odsto, Paraćin 1,99 odsto, Jagodina 1,60 odsto i Bor 1,56 odsto, rekla je ona na konferenciji za medije u Palati Srbija.

U ostalim gradovima i mestima je zabeležen manji broj zaraženih, rekla je ona i dodala da su retka područja gde nema prisustva virusa.

Takođe, procenat pozitivnih slučajeva na današnji dan u odnosu na ukupan broj stanovnika je 0,12 odsto, dodala je ona.

Od 4. maja javni i međugradski prevoz, restorani, kafići…

Od sledećeg ponedeljka, 4. maja, počinje sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj , a od 8. maja javni prevoz u Beogradu i Nišu, saopštio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

Naglasio je da se gradski i međugradski prevoz pušta u saobraćaj uz poštavanje svih mera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

Istog dana, 4. maja, počeće sa radom i restoran i kafići, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Od 8. maja, počinju sa radom i tržni centri, ali uz ograničeni broj korisnika i poštovanje socijalne distance, kao i korišćenje zaštitnih sredstava kako prodavca, tako i mušterija.

Tiodorović je saopštio i da će 11. maja početi da rade vrtići i produženi boravak u školama.

“Razlog otvaraća vrtića je da bi omogućili onim provima koji počinju sa radom i koji imaju decu, a nemaju gde da ih ostave”, rekao je Tiodrović.

Pozvao je poslodavce na razumevanje da radnike i radnice koji nemaju gde da ostave decu oslobode dolaska na posao.

Od 11. maja počeće da rade vrtići i produženi boravak u školama. Roditelji treba do kraja dana da se o tome izjasne na uputima koje su dobili iz vrtića. Takođe, moraju da dostave vrtićima potvrdu poslodavca da moraju na posao.

Roditelji decu mogu i naknadno da prijave za vrtić. Međutim, u ovom momentu to ne bi trebalo da bude masovan povratak mališana u vrtiće već samo za potrebe roditelja koji kreću na posao.

Izvor RTS ,Tanjug

Comments

Pročitaj još