• Početna>
  • Vesti>

Treća dostava vitalnih zaliha UNICEF-a u borbi protiv virusa

Treća dostava lične zaštitne opreme za podršku zdravstvenim radnicima na prvoj liniji borbe protiv COVID-19 biće dostavljena Ministarstvu zdravlja. Treća dostava sadrži 8,960 hirurških odela, 2,680 FFP2/N95 maski i 33,600 hirurških maski i nabavljena ja kroz podršku vlade Luksemburga, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, do sada, UNICEF je obezbedio 36,200 rukavica, 68,544 hirurških maski, 5,380 FFP2/N95 maski 1,000 zaštitnih kombinezona, 51,460 hirurških odela i 2,934 zaštitnih kecelja, 81 klinički ultracrveni termometar, kao podrška borbi zdravstvenih radnika u borbi protiv pandemije. Deset procenata ovih zaliha dodeljeno je bolnicama u Severnoj Mitrovici i Gračanici.

“Kao bitan partner zdravstvenog sistema na Kosovu, ključno je za Luksemburg da podrži Kosovo u borbi protiv COVID-19. Ovo je jedna od nekolicine planiranih intervencija i ponosni smo da sarađujemo sa našim odanim partnerom UNICEF-om da bismo dosegli do onih koji u suprotnom ne bi imali pristup bitnim namirnicama i uslugama”, rekla je Nataša Gomes, šef Misije Ambasade Luksemburga.

Šef Kancelarije UNICEF-a, Murat Sahin rekao je da će Kancelarija UNICEF-a na Kosovu nastaviti da podržava institucije i zajednice širom Kosova da reši prepreke izazvane COVID-19.

“Znamo da su deca i omladina nesrazmerno ugrožena COVID-om 19, dok mi nastavljamo da pružamo bitne zalihe kroz velikodušnu podršku vlade Luksemburga. Proširićemo programe tako da svako dete i mlada osoba bude u dometu planova za reakciju i rehabilitaciju od COVID-a 19”, kazao je Sahini.

Zamenik specijalnog predstavnika generalnog sekretara, Kristofer Kolman, koji je bio prisutan tokom dostave najskorijih donacija, pohvalio je UNICEF za snabdevanje vitalnom opremom pod teškim okolnostima.

“Ujedinjene Nacije stoje uz narod Kosova u zajedničkoj borbi protiv pandemije. Ne zaboravimo da je ovaj virus pretnja svima na Kosovu, nezavisno od etničke pripadnosti, vere ili statusa. Ako budemo reagovali zajedno, u solidarnosti, možemo proći kroz krizu”.

Dodaje se, da UNICEF ostaje odan partnerima i zainteresovanim stranama da pruži podršku institucijama i zajednicama na terenu.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još