• Početna>
  • Vesti>

RTV Kim: Meštani Kuzmina prevareni, novinari izbačeni iz opštine

Najavljeni sastanak KEK-a sa vlasnicima poljoprivrednih parcela u Kuzminu na kojima je započeto kopanje radi pronalaska uglja nije održan. Predstavnici kompanije se nisu pojavili u selu, a na novinarska insistiranja da odgovori hoće li biti sastanka, porptparol KEK-a Skender Bucoli nas je uputio u Opštinu Kosovo Polje, rekavši da će sastanak biti održan tamo. Međutim, u opštini su to negirali, a novinare i malobrojne meštane izbacili iz dvorišta, izveštava RTV Kim.

Iako se kopa na području u njihovoj nadležnosti, predstavnici Opštine Kosovo Polje tvrde da su tek danas obavešteni o ispitivanju u Kuzminu, a da su im predstavnici Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK) jutros dostavili odluku Vlade Kosova o ispitivanju područja u njihovoj opštini i licencu za rad.

Portparol Opštine Kosovo Polje Ali Tapoli nije želeo pred kamere, ali je rekao da ova insitucija nije nadležna za radove u Kuzminu, a novinarske ekipe i par meštana potom isterao iz dvorišta opštine.

„Došli smo ovde, čekali smo skoro sat vremena prijem, nakon toga je izašao PR predsednika opštine koji nam je rekao da nikakvog sastanka neće biti, iako smo mu pokazali zahtev koji smo jutros predali u 9h, kao i peticiju građana. Rečeno nam je da se o tome neće raspravljati. Najpre nas je zamolio da izađemo, a onda nas je isterao“, kaže meštanka Kuzmina i advokatica Jovana Filipović.

U međuvremenu, predstavnici KEK-a su ipak došli u ovu insituciju, ali ni medijima, ni meštanima nisu želeli da daju bilo kakvo pojašnjenje situacije, izgovarajući se da ni oni nisu nadležni za to.

Sa druge strane, radovi u Kuzminu teku. U njivi Slaviše Trajkovića posle kopanja, izvire velika količina vode.

„Ovde je načinjena šteta na njivi. Probijen je neki gasni čep i pošto postoje podzemne vode, ta voda zajedno sa gasom izvire na površinu. Ova njiva nije obradiva do daljnjeg. Kako će se to sanirati, da li će platiti neku odštetu, ništa ne znam. Došli su bez ikakve najave, samo su se pojavili u njivi, a kada sam ih ja video, oni su već počeli da kopaju i tu više nije bilo mogućnosti da ih udaljimo sa parcele“, kaže Trajković kome su predstavnici KEK-a obećavali ugovor za nadoknadu štete.

Kopanjem na privatnoj imovini nisu nezadovoljni samo Srbi iz Kuzmina, već i Albanci koji u ataru ovog sela imaju svoje njive. Među njima je advokat Isen Bardarovci.

„Velika je šteta, nisu samo jednu rupu otvorili da to pregledaju, bila je posejana pšenica, izgazili su kolima i džipovima. Trebalo je da nam jave, pre nego što su došli da rade taj posao“, rekao je Bardarovici.

I Tihomir Ćirković je nedavno zatekao radnike turske firme „Bindi“ kako u njegovom dvorištu, bez njegove saglasnosti, obeležavaju mesto na kome će početi da kopaju.

„Došla su dva čoveka preko njiva. Albanci su, ali su govorili srpski. Rekli su mi –’komšo, mi smo došli da postavimo trapove. Ovde treba da bušimo’. Pitao sam ih da li imaju papire, rekli su mi’„ne, mi svugde ovako radimo. Nemamo ništa’. Pitao sam da li se to plaća. Rekli su – ‘platiće nešto’. Rekli su i da će doći ‘šef’ da priča sa nama. Do sada nije došao nikakav šef, niti je ko pitao“, kaže Ćirković.

Ćirković ističe da bi mu kopanjem uništili sve što je posejao do sada, ali da se „srećom nisu vraćali“.

Tihomir Ćirković je jedan od vlasnika koji je potpisao peticiju protiv nastavka iskopavanja na privatnoj imovini. Osim njega, peticiju su potpisali i drugi meštani Kuzmina. Svi oni nezadovoljni su što niko od predstavnika lokalne vlasti, kompanije KEK ili Vlade Kosova nije došao da sa njima razgovara o tome, niti im je zvanično ponudio isplatu za pričinjenu štetu.

„Mi nemamo ništa protiv javnih interesa, ali hajde da se to radi na način na koji bi trebalo da se radi. Znači, da postoji sva neophodna dokumentacija, da svi meštani ovog sela budu obavešteni o tome, da se traži pisana saglasnost pre nego što se uđe na nečiju imovinu, da se poštuju samo zakonske norme. Ništa drugo mi ne tražimo“, kaže Stefan Stojković.

Podsetimo, predstavnici KEK-a su juče, nakon izveštavanja medija o ovom problemu, došli u selo i pojedinim meštanima dali da potpišu blanko saglasnost za vršenje iskopavanja na njihovim parcelama.

Izvor: RTV Kim

Foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još