• Početna>
  • Vesti>

Akcija “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” najverovatnije u avgustu

Zbog pandemije korona virusa, realizacija devetog projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” neće biti moguća u junu, a novi predloženi termin je kraj avgusta, saopšteno je iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

“Zbog  pandemije virusa korona u Republici Srpskoj, regionu i svetu, došlo je do zastoja mnogih ključnih životnih i ekonomskih projekata, tako je došlo do nemogućnosti realizacije ovog značajnog projekta u predviđenom terminu, kao i prethodnih godina od 19/20. do 26/27. juna. Ako se situacija stabilizuje i ukoliko bude bilo mogućnosti, novi predloženi i jedini mogući termin je od 20/21 do 27/28. avgusta ove godine”, navode iz Odbora. 

Predlog o promeni termina za avgust, upućen je u dvadeset lokalnih zajednica Republike Srpske i distrikta Brčko.

Iz Odbora navode i da su o predlogu obavestili lokalne zajednice, u punoj meri uvažavajući njihovo mišljenje, mišljenje osnovnih škola i porodica domaćina, a u kontaktu su i sa Ministarstvom prosvete i kulture Republike Srpske, uvažavajući njihovu dugodišnju podršku i mišljenje.

Moramo uvažiti mišljenje i podršku Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara BiH, koje mora deci sa KiM izdati dozvolu za ulazak u BiH i RS pod posebnim uslovima kao i mišljenje osnovnih škola, srpskih opština i porodica na Kosovu i Metohiji, dodaje se u saopštenju Odbora.

“Ako se život svih nas, kako predviđaju, tokom juna vrati u normalne tokove i postanu uslovi bezbedni, želja nam je da ne prekinemo ovaj značajan po redu deveti i jedinstveni projekat u regionu, da deca sa KiM osete gostoprimstvo, toplinu doma i radost svojih vršnjaka iz Republike Srpske”, stoji u saopštenju.

Projektom je planirano da ove godine u Republici Srpskoj boravi oko 1.100 učenika iz socijalno ugroženih porodica, uzrasta od 10 do 15 godina, u pratnji prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije, kao i deca i mladi sa poteškoćama u razvoju u pratnji svojih roditelja iz udruženja “Podrži me” Kosovska Mitrovica.

U organizaciji Odbora za pomoć Srbima na KiM, u dosadašnjih osam projekata, realizovanih od  2012.godine, oko 4.500 dece i oko 320 prosvetnih radnika sa KiM boravilo je u 28 gradova i opština Republike Srpske.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još