Kosovska vlada: Novčana pomoć za nezaposlene

Kosovska vlada nedavno je usvojila hitan fiskalni paket radi ekonomskog osnaživanja građana i privrednika usled pandemije koronavirusa.

Jednom od mera nalaže se isplata mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima koji žive u lošim socijalnim uslovima, a koji su prijavljeni kao nezaposleni i nisu korisnici nijednog mesečnog dohotka iz budžeta Kosova. 

U obaveštenju, kosovska vlada je precizirala način za registraciju nezaposlenih osoba, a zarad dobijanja pomoći koja će se isplaćivati za april, maj i jun u maksimalnom iznosu do 3 miliona evra. 

Rok za podnošenje prijave je 15. maj.

Zahtev za registraciju može da se podnese online putem, na sajtu Agencije za zapošljavanje, imejlom ili fizički.

U slučaju podnošenja zahteva online putem – veb stranica Agencije za Zapošljavanje uskoro će biti dostupna svim podnosiocima zahteva (tražiocima posla) koji razmišljaju o korišćenju usluga putem Interneta, navodi se u obaveštenju vlade.

Zahtev se može podneti i putem mejla – slanjem ispunjenog obrasca koji može da se preuzme na sajtu www.aprk.rksgov.net , kod Rukovodioca Kancelarije za Zapošljavanje u opštini, ili putem imejla rukovodiocu ove Kancelarije.

Ukoliko postoji problem sa obrascem, neophodno je poslati sledeće podatke na gore navedenu imejl adresu: ID broj, ime, ime roditelja, prezime, datum rođenja, mesto rođenja, prebivalište, pol, nacionalnost, bračni status, broj mobilnog telefona (obavezno), imejl, adresa, radni status, obrazovanje, profesiju, podaci o vozačkoj dozvoli, radno iskustvo, invaliditet.

Prijava se može izvršiti i fizički – u Kancelariji za zapošljavanje u opštini, za one građane koji imaju problem da se prijave na drugi način.

U tom slučaju nakon uručenja prijave u fizičkom obliku u Kancelariji ili na recepciji, ona se nakon popunjavanja šalje nazad, navodi se u obaveštenju

Poručuju da obrasci i podaci koji se šalju i imejlom i fizički moraju biti jasni i potpuni, dok će u suprotnom prijava biti nepotpuna.

„Tražioci posla tokom registracije prema jednoj od gore pomenute tri metode ne moraju da fizički zahtevaju dokaz o registraciji/uverenju u ovom trenutku od Kancelarije za zapošljavanje, nakon što vaši podaci dokažu da ste registrovani kao nezaposleni biće direktno upućeni nadležnim institucijama koje odobravaju pravo na plaćanje“.

Sa druge strane, oni koji su već bili prijavljeni i koji se nalaze u bazi podataka Kancelariji za zapošljavanje, ne moraju to da čine ponovo, dodaje se u obaveštenju.

Navode da će Ministarstvo finansija i transfera sastaviti zahtev za sprovođenje ove mere kosovske vlade o čemu će prijavljeni biti naknadno obavešteni.

Rok za podnošenje prijave je 15. maj.

Izvor: Kossev

Foto: Gračanica Online

Comments

Pročitaj još