• Početna>
  • Vesti>

Ramadani: Koronavirus će na Kosovu dostići vrhunac krajem aprila

Direktor kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je da je situacija sa koronavirusom na Kosovu trenutno pod kontrolom, ali da se to može promeniti, jer je neophodna saradnja građana sa zdravstvenim ustanovama, prenosi RTK2.

„Situaciju uvek kontrolišu Nacionalni Institut, zdravstvene ustanove i ustanove koje se bave upravljanjem pandemije, ali se to u svakom trenutku može promeniti, jer trenutna situacija zahteva saradnju između zdravstvenih ustanova i stanovništva“, rekao je Ramadani za RTK.

On ističe da će novi koronavirus dostići vrhunac krajem aprila, pa je neophodno biti na oprezu.

Na pitanje kada će se pandemija završiti, on je naglasio da uvek postoji rok, ali da je taj rok promenljiv i da zavisi od primene preporuka svakog pojedinca na Kosovu.

Ramadani je zahtevao oprez, objašnjavajući da infekcija koronavirusa može biti pogubna za veliki broj osoba.

„COVID-19 je vrsta gripa i vrlo je lak u 80 odsto slučajeva, ali je takođe vrlo težak u 20 odsto slučajeva, sa teškom kliničkom slikom koja zahteva kliničku intervenciju, u 5 odsto slučajeva koji zahtevaju intenzivnu negu, i sa manjim procentom slučajeva koji se nažalost završavaju smrtnim slučajem. Stoga vodimo računa o blagom spektru gripa i respiratornoj pomoći kako bi imali što manje posledica“, objasnio je Ramadani.

Podsetimo, prema poslednjim podacima ovog Instituta na Kosovu je zabeleženo 362 slučaja koronavirusa, 59 je izlečeno, dok je 7 osoba preminulo.

Izvor: RTK, RTK 2

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još