• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji 250 novih slučajeva koronavirusa, preminulo 6 pacijenata

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa potvrđeno je 250 novih slučaja koronavirusa. Preminulo je još šest pacijenata.

U smederevskoj bolnici hospitalizovano je 17 starih lica iz gerontološke ustanove, jedna osoba je na respiratoru. U toku su testiranja svih korisnika Doma za smeštaj starih u Smederevu, kao i zaposlenih.

Prema najnovijim podacima, na teritoriji Podunavskog okruga, zaraženo je ukupno 36 osoba. U Smederevskoj Palanci 23, Smederevu 11 i Velikoj Plani 2. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 1270 osoba.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da se vrši aktivan nadzor i traganje za oboljenjem u svim ustanovama za koje je procenjeno da postoji rizik za stvaranje bolesti, da se ne bi desilo masovno proširenje bolesti. Izlečeno je više od 400 pacijenata.

Smrtnost (letalitet) je, u ovom momentu, 2,2 odsto, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Koronavirus je prisutan u skoro svim gradovima u Srbiji, tako da se više i ne može koristiti termin žarište, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut.

Govoreći o Kovinu i Pančevu, Kisić Tepavčević je rekla da gotovo nijedan region nije pošteđen i da je virus prisutan u skoro svim gradovima.

Istakla je da je Opštoj bolnici u Pančevu hospitalizovano 150 pacijenata i da većina njih nije iz Pančeva.

Kada je reč o Kovinu, ona je rekla da je potvrđen Kovid-19 kod dva zdravstvena radnika, koji rade u laboratoriji i da oni imaju blagu kliničku sliku. Oni su izolovani u Banji Junaković, a izolovani su i članovi njihovih porodica.

Zamenica direktora instituta “Batut” rekla je da će Krizni štab donetu odluku o merama u narednom periodu, pa i o tzv. policijskom času za naredni vikend i za naredni period uopšte.

Na pitanje novinara da li su tačne spekulacije medija da će biti doneta mera zabrane kretanja od idućeg četvrtka do ponedeljka, Kisić Tepavčević je rekla da sve mere koje se donose imaju samo jedan cilj a to je da se smanji mogućnost da dođe do kontakta osobe koja je infcirana i one koja je osetljiva. 

Činjenica je da brojevi opterećenja obolevanja govore da se kod nas održava na platou i da kontrolišemo širenje infekcije, kolektivni imunitet nam gradi populacija radno aktivnog stanivništva, rekla je ona.

“Jesmo sačuvali popiulaciju najstarijih i najmlađih, stepen kolketivnog imunuteta je 6O ili 70 odsto, što znači toliko nas je imuno da virus oslabi da bude bezazlen”, istakla je Kisić Tepavčević.

Izvor RTS/RKM

Comments

Pročitaj još