• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Savezništvo sa SAD-om duboko, izbori na Kosovu nakon pandemije


U telefonskom intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti kaže “Predsednika nećemo ostaviti bez odgovora (po pitanju novog mandatara vlade op.a), ali isto tako nećemo ostaviti našu zemlju bez dobrog upravljanja u vreme pandemije korona virusa.

Iako je njegova Vlada srušena u Skupštini Kosova 25. marta, Kurti je sa ministrima na dužnosti do izbora sledeće. Uprkos činjenici da je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio ime mandatara od pokreta Samoopredeljenje, kao prvoplasiranog na izborima oktobra 2019. godine, do sada ga nije dobio.

Kurti smatra da po okončanju pandemije Kosovo treba da ide na nove izbore i naglasio da je njegov pokret udvostručio podršku nakon poslednjih izbora.

Na Kosovu ne treba da se proglasi vanredno stanje zbog pandemije, kaže Kurti za RSE i dodaje da je situacija pod kontrolom. Govoreći o odnosima Kosova i SAD kazao je da su “savezništvo i partnerstvo dve zemlje neraskidivi i da ne zavise ni od vlada Republike Kosova, ni od premijera, a ni od predsednika”.

Comments

Pročitaj još