Još 5 osoba preminulo od Kovida-19, zaraženo još 238

Još pet osoba je preminulo od Kovida-19. Ukupno je od posledica koronavirusa preminuo 71 pacijent. Prema najnovijim podacima, koronavirusom je zaraženo još 238 osoba, pa se ukupan broj zaraženih popeo na 3.105. Od 17 časova na snazi će biti najduža zabrana kretanja koja će trajati do ponedeljka u 5 ujutru.

Još 5 osoba preminulo je od posledica koronavirusa u Srbiji – četiri muškarca i jedna žena. Od poslednjeg izveštaja juče testirane su još 1.893 osobe od kojih je 238 pozitivno.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević navodi da je hospitalizovano je 2.107 pacijenata, a na respiratorima je 136.

Kon: Kontakti su neprihvatljivi u ovom trenutku

Nalazimo se u maksimumu epidemije i u tom periodu su mogućnosti dvojake – jedna je da nam uđe u neku osetljivu populaciju i da dovede do eksplozije, a druga je da se zabrane kontakti, naveo je epidemiolog Predrag Kon.

“Nije meni cilj zabrana kao zabrana, nego da stigne do svesti ljudi da su kontakti neprihvatljivi u ovom trenutku”, rekao je Kon.

Ukazao je da su u vreme praznika ti kontakti češći i to je najosetljiviji period i dodao da se lomimo oko toga da li ćemo uspeti virus da potisnemo do te mere da se on ne podigne.

Predrag Kon je rekao da će kontakata zaraženih osoba biti sve više i više i da će se testiranja nastaviti i kada epidemija počne da jenjava. Dodaje da laki pacijenti i kasnije treba da se izoluju.

Napominje da kada neko nema nikakve tegobe neće biti testiran i da je asimptomatsko testiranje moguće samo u slučaju zdravstvenih radnika.

Naveo je da je kriterijum za testiranje temperatura preko 39 stepeni, teškoće u disanju i upala pluća.

“Vidi se kraj epidemije, ne treba da budemo nestrpljivi”

Zaista se vidi kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i da sve ovo što smo postigli zbog lepog vremena i želje da se družimo pokvarimo, poručuje Kisić Tepavčevićeva.

“Sada je zaista pravo vreme da damo sve do sebe, nije to još dugačak period”, dodaje Kisić Tepavčevićeva.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još