• Početna>
  • Vesti>

Akcijom “Da pobedi život” do najugroženijih na Kosovu i Metohiji

U momentima kada pandemija korona-virusa ulazi u kritičnu fazu, pokarjinsko Ministarstvo za zajednice i povratak je uspešno okončalo prvi deo akcije podele paketa pomoći najugroženijima na Kosovu i Metohiji. Pod sloganom „DA POBEDIŽIVOT“, od 31. marta do 8. aprila, u 303 najugroženije porodice na KiM je ravnopravno podeljeno 10,9 tona hrane i 7.562 komada sredstava za higijenu.

„Izmamljeni osmesi, suze starijih i izolovanih i neizmerna zahvalnost 919 direktnih korisnika ove akcije, dokaz su da se i sa kriznim vremenima svetskih razmera uspešno možemo izboriti solidarnošću i željom za pomoć“, ističu zvaničnici ovog ministarstva.

Akcijom su bili obuhvaćeni povratnici u izolovnim sredinama, najugroženiji stanovnici pojedinih kolektivnih centara, ugrožena staračka domaćinstva, porodice samohranih roditelja, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, nezaposleni, izolovane nevećinske zajednice u opštinama koje su najviše pogođene pandemijom,između ostalih i Romi, Aškalije, Goranci i Egipćani.

”Hvala vam što mislite o nama, i više je nego dovoljno. Bog vam dobro dao.”, ”Za mene, moje unuke i porodicu doneli ste nešto najpotrebnije.”, “Ne znam šta mi sve treba…ali ovo što ste doneli mi veoma puno znači u ovom vremenu neizvesnosti.“, samo su neke od reči zahvalnosti koje su se mogle čuti od strane svih onih koji su dobili ovu pomoć.

„Lično smo se uverili da mnogima još treba pomoći i zato smo intenzivirali saradnju sa svim institucijama i međunarodnim partnerima koji mogu i žele da pomognu jer“, po rečima Dalibora Jevtića, „nama je u ovim momentima jedino važno #DA POBEDI ŽIVOT“.

Akcija je sprovedena u koordinaciji sa lokalnim organima vlasti i uz nesebičnu pomoć 48 volontera, poštujući propisane mere zaštitne. 

Opštine koje su bile obuhvaćene ovim programom pomoći su:Istok, Kamenica, Klokot, Klina, Peć, Orahovac, Lipljan, Obilić, Vučitrn, Štrpce, Gnjilane, Gračanica, Vitina, Uroševac, Ranilug, Parteš, Novo Brdo i Priština.

Izvor: RKM, saopštenje

Comments

Pročitaj još