• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Situacija sve teža; u K.Mitrovici 18, Zvečan 9 pozitivnih

Na konferenciji za novinare koju je zakazao Krizni štab, saopšteno je da su 33 pacijenta pozitivna na koronavirus u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje rekao je da je situacija sve teža i teža, i da je broj obolelih zaključno sa današnjim danom 33 na severu Kosova i Metohije, i to 18 u Kosovskoj Mitrovici, 9 u Zvečanu, 3 u Leposaviću i 2 u Zubinom Potoku i jedan u Gračanici.

Naveo je da je stanje pacijenata dobro u opštem smislu, a da je 17 sa lakšom kliničkom slikom smešteno u Studentskom centru. Istakao je da se na infektivnom odeljenju leči 8 pacijenata, dok je petoro tranportovano u Niš, a dvoje u Beograd.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao da će na ulazu u KBC Kosovska Mitrovica biti instaliran montažni objekat radi uzorkovanja pacijenata.

“Tokom dana na samom ulazu u KBC Kosovska Mitrovica biće instaliran montažni objekat, gde će se raditi uzorkovanje, u cilju očuvanja zdravstvenog sistema” rekao je Spirić.

On je podsetio da će na inicijativu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića biti zaposleno 70 lekara i 200 medicinskih sestara u 3 bolnice u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom.

“Ovo je momenat kada trebamo da shvatimo krajnju ozbiljnost i da su veoma bitne stvari koje dolaze kao glavne preporuke da ostanemo kod kuće. Jedini spas u ovom momentu je da ostanemo u svojim domovima. Moramo biti solidarni i da razumemo u kakvoj se situaciji Kosovska Mitrovica nalazi” dodao je.

Slobodno kretanje je omogućeno licima koja imaju posebne potvrde, lekarima, zaposlenima u Elektrodistribuciji, novinarima kao i onima koji su zaduženi za normalno funkcionisanje prehrambenih radnji.

“Kosovska Mitrovica i Zvečan su u karantinu što govori da bez prekih obaveza nema potrebe da odlazimo do Zvečana i obrnuto. Nažalost, moramo da zaboravimo na najmilije u ovom momentu jer situacija tako nalaže, tu smo u svakodnenvnoj komunikaciji sa njima a važno je da su i volonteri zaduženi za njih, kako u opštini Kosovska Mitrovica tako i u opštini Zvečan. Volonteri su dostupni i jednoj i drugoj opštini kada to god bude potrebno. Ovo je krajnji momenat kada moramo da se uozbiljimo i slušamo savete i preporuke jer broj od 33 zaraženih nije mali i stvari mogu mnogo više da se iskomplikuju ukoliko se ne budemo pridržavali onoga što struka nalaže” ističe Spirić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović je rekao da je stanje novoobolelih u ovoj opštini stabilno.

“Pojavila su se dva slučaja obolelih od korona virusa u opštini Zubin Potok a jedan od njih je smešten u KBC Kosovska Mitrovica a drugi u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici. Pacijenti su dobro i nemaju većih problema i očekujemo da će tako i da ostane. U kućnoj izolaciji je 6 članova njihovih porodica i nemaju nikakve simptome” rekao je Vulovć.

On je najavio da od sutra u Domu zdravlja Zubinom Potoku počinje testiranje na korona virus tako da će građani Zubinog Potoka, koji osećaju simptome moći da se testiraju.

Vulović je apelovao na građane da poštuju propisane mere i ostanu u svojim domovima.

On je dodao da je Studentski dom u Zubinom Potoku osposobljen za prijem pacijenata zaraženih korona virusom i da raspolaže sa 60 kreveta.

Kako je saopšteno, danas su uzorkovana još 22 lica čiji se rezultati očekuju večeras.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još