Kancelarija za Kosovo i Metohiju donirala sanitetsko vozilo Zdravstvenom centru Gnjilane

Kancelarija za Kosovo i Metohiju donirala je danas sanitetsko vozilo Zdravstvenom centru Gnjilane a UNICEF je donirao medicinsku opremu KBC u Severnoj Mitrovici i Domu zdravlja u Gračanici, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

“U Kosovskoj Mitrovici je obezbeđena oprema za medicinske radnike: maske, kape, kaljače, rukavice, zaštitna odela, viziri, dezinfekciona sredstva. U Zvečanu obezbeđeno 100 zaštitnih vizira za medicinske radnike, u Vitini je podeljeno 50 paketa pomoći, u Zubinom Potoku lekovi za 176 hroničnih bolesnika, u Istoku paketi pomoći, zaštitne maske, rukavice i lekovi”, naveo je Đurić na svom Instagram profilu.

U Leposaviću su, prema dnevnom izveštaju koji svakodnevno iznosi direktor Kancelarije za KiM, dostavljni lekovi za 217 građana i hrana za 152 domaćinstava a nabavljeno je i 500 zaštitnih maski, 500 rukavica i 11 zaštitnih vizira.

“U Obiliću za 35 porodica dostavljeni su paketi pomoći i podeljeno je 60 zaštitnih maski i rukavica. U Štrpcu je podeljeno 32 paketa pomoći. U Kosovskoj Kamenici podeljeno 150 paketa pomoći, 100 sapuna i 1000 maski” naveo je Đurić u izveštaju.

Prema izveštaju, Narodna kuhinja u Prekovcu ima 70 novih korisnika a Narodna kuhinja u Berkovu kod Kline prestala je sa radom zbog karantina u toj opštini.

Đurić je naveo i da su u srpskim sredinama ukupno obolela 22 lica, a preminula jedna osoba.

“Od 93 osobe u srpskim sredinama testiranih od strane Prištine tri su pozitivne na COVID-19, a od 28 testiranih čije je rezultate radilo Kraljevo, dva su uzorka pozitivna. Sinoć od 18 časova Kosovska Mitrovica i Zvečan proglašeni su za područja pod karantinom do daljnjeg”, istako je Đurić.

Đurić je pojasnio da su u Kosovskoj Mitrovici tri novoobolela lica sa blagom kliničkom slikom i upućena na kućno lečenje.

U Zvečanu ima dvoje novoobolelih, u  Zubinom Potoku u samoizolaciji se nalazi pet lica a dva lica su uzorkovana i čekaju se rezultati.

Studentski dom u Zubinom Potoku se adaptira u improvizovanu bolnicu za smeštaj lakše obolelih.

U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu su u protekla 24 časa registrovana tri pregleda mobilnih medicinskih timova i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus COVID-19.

“Opštinski štabovi za vanredne situacije vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije”, naveo je Đurić.

Izvor: Kosovo online

Comments