• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Radna mesta za 75 lekara i 200 medicinskih sestara; građani da poštuju nove mere za Zvečan i K.Mitrovicu

U prethodnih nekoliko nedelja uspostavljena je linija života prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i uložen je ogroman napor da osiguramo da u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji sve funkcioniše kako treba, da zdravstveni sistem bude u stanju da odgovori izazovu sa kojim se suočavamo i da imamo dodovljno medicinskih sredstava, hrane, lekova i osoblja koje je potrebno, rekao je direktor Kancelrija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, prenosi TV Most.

Srbija je ogromnu pomoć isporučila srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i ceo tim u Vladi Srbije uložio je ogroman napor da se to desi, rekao je Đurić i istakao da je odlukom Vlade Srbije radno angažovano 75 lekara na Kosovu i Metohiji i 200 medicinskih sestara, te da je za to Vlada Srbije juče dala saglasnost i da će odluka biti sprovedena u narednim danima.

To je ogromna pomoć za tri naša velika zdavstvena centra na Kosovu i Meohiji rekao je Đurić, navodeći da je u prethodnom periodu isporučeno 30 hiljada zaštitnih maski, 36 hiljada rukavica, dve hiljada partikularnih maski, 10 hiljada kapa, 20 hiljada kaljača, 90 kombinezona, 10 hiljada jednokratnih mantila, 40 zaštitnih naočara i 200 vizira. Uspostavili smo i našu proizvodnju vizira i zaštitnih maski, i svih ostalih potrepština, tako da u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji toga ima dovoljno,

Na pitanje Mreže Most kako ocenjuje sastanak gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice u organizaciji KFOR-a, Đurić je rekao da je važno da postoji komunikacija i saradnja između srpskih i albanskih predstavnika na Kosovu i Metohiji, kako je rekao i u ovim uslovima, i da je to neophodno da bi se ovaj virus pobedio.

“Žao mi je što su nedelje izgubljene u Prištini u igri prestola i međusobicama albanskih lidera. I dalje nisam ubeđen u to da su oni skoncentrisani do kraja na borbu sa koronavirusom. Mi naš posao radimo odgovorno. U prethodne tri nedelje smo 250 kamiona robe isporučili u srpske sredine na Kosovu i Metohiji, doneli odluku i počeli da je sprovodimo o zapošljavanju svih nezaposlenih lekara u srpskim sredinama na KiM, 200 medicinskih sestara, obezbedili smo desetine hiljada komada zaštitne opreme, oformili bolnicu u okviru Studentskog centra koja će početi očekujem danas u toku dana, ili sutra već da prima prve pacijente .

Očekujem da danas Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu usvoji još neke mere kako bi se dodatno pooštrilo sve ono što je preduzeto kako bi se ljudi sprečili da krše mere koje su predvišene odlukama nadležnih organa, još ćemo određene emre pooštriti u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu vrlo brzo, i pozivam sve naše građane da poštuju te mere, zato što je to u interesu svih i dobro je da imamo razgovor i saradnju danas, zaključio je Đurić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još