PKC “Akvarijus” realizuje program putem interneta

U skladu sa odlukama nadležnih organa, a povodom pandemije, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice bio je prinuđen da obustavi sve svoje planirane kulturne aktivnosti.

“Iako je osnovna misija – da bude realno, živo, a ne virtuelno mesto stvaralačkog susreta – trenutno onemogućena, PKC „Akvarijus“ je odlučio da deo planiranog umetničkog programa ipak realizuje putem interneta, kako bi omogućio svim ljubiteljima umetnosti mogućnost da održe mentalnu, intelektualnu i kulturnu kondiciju u vremenu izolacije” navodi se u saopštenju.

Prvi od tih programa biće realizovan sutra (31. mart). U pitanju je izložba radova umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva pod nazivom „Dnevnik iz karantina“.

Glibetićevi crteži biće prezentovani u virtealnoj galeriji koja će biti dostupna na internet i fejsbuk stranicama „Akvarijusa“ (https://galerijaaquarius.wordpress.com/) i Alternativne (alternativna.com).

Izložba „Dnevnik iz karantina“ organizovana je u saradnji sa Alternativnom, a u okviru projekta ArtCult koji je podržao UNMIK. Ciklus izložbi biće nastavljen 15. aprila kada će (ako vanredne mere ostanu na snazi) u virtuelnoj galeriji biti predstavljene slike turskog stvaraoca Teomana Zaimija, rodom iz Kosovske Mitrovice.

“Ono što svima nedostaje, i pre pandemije, a naročito sada, jeste smeh, večno oružje protiv svih nevolja i nedaća, najjači antibiotik za okrepljenje duše. „Akvarijus“ zato namerava da tokom aprila 2020. godine održi „Humorističke okršaje“ dodaje se.

Zainteresovani učesnici treba da do prve nedelje aprila pošalju na elektronsku adresu PKC-a (galerijaaquarius@gmail.com) kratki humoristički video klip (viceve, skeč, kraću monodramu). Selektorski tim „Akvarijusa“ odrediće najuspešnije video klipove, i njih će postaviti na internet i fejsbuk stranicu (svaki klip biće postavljen 24 sata, u istom vremenskom intervalu, od 17:00 do 17:00 sledećeg dana). Autori video klipova koji dobiju najviše glasova (lajkova) dobiće priliku da učestvuju u nadmetanju u finalnom okršaju koji će se održati u PKC „Akvarijus“ nakon ukidanja vanrednih mera. Pobednika očekuje nagrada.

Iz „Akvarijusa“ saopštavaju da je rad na antologiji „Sloboda. Ljubav. Strah. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ uskoro gotov a koja bi iz štampe trebalo da izađe ubrzo. Izdavač ove knjige je Alternativna iz Kosovske Mitrovice.

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ takođe je doneo odluku da ove godine sezonu ne završi do jula meseca, već da ona traje i tokom leta, pod nazivom „KULturno LETO“, uz bogat umetnički program koji je trenutno u pripremi.

Ovom prilikom „Akvarijus“ se pridružuje apelu o poštovanju mera koje u cilju suzbijanja pandemije sprovode nadležni organi, i poziva svoje radnike, saradnike, prijatelje i poštovaoce na solidarnost, čuvanje sopstvenog i tuđeg dostojanstva, ali i na očuvanje svesti o značaju kritičkog promišljanja stvarnosti i slobode.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još