Kurti: Ničeg neće nedostajati na Kosovu

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti poručio je građanima da ne treba da brinu jer im neće nedostajati ništa što su imali do sada, apelujući da ne kupuju više nego što im treba i da poštuju mere za sprečavanje širenja korona virusa.

“Kosovu nikada neće nedostajati, ni brašna, ni druge hrane i ništa što smo ranije imali. Trgovina se nastavlja kao i ranije, a carina ima informacije da se povećava količina robe koja ulazi na Kosovo. Ne kupujte više nego što vam treba, jer će robi isteći rok pre nego je potrošite“, poručio je Kurti u video-poruci.

Naš cilj, nastavio je, da zaustavimo širenje virusa a izolacija je jedina mera koju svet ima za virus u odsustvu vakcine.

Kurti je apelovao da je potrebna posebna pažnja jer se očekuje povećanje broja obolelih i ocenio da je ovo “najozbiljnija situacija na Kosovu od rata”.

„Ovih dana ulazimo u mesec kada prema razvoju koji ovaj virus ima možemo očekivati povećanje zaraženih virusom i nakon ovog meseca možemo izaći iz ove situacije. Ova pandemija nas opet uči osećaju zajedništva. Preduzeli smo restriktivne mere daleko ranije nego zemlje koje danas pate od virusa. Od prvog dana smo pokušavali da mirno i bez panike rešavamo ovu situaciju. To ne znači da situacija nije ozbiljna, u stvari je ovo najozbiljnija situacija koju smo imali od rata“, ocenio je Kurti.

On je ukazao da je, osim zdravlja ljudi, koronavirus uticao i na ekonomiju i naveo kako svi treba da budu spremni za ono što dolazi.

„Situacija je potpuno pod kontrolom. Danas treba verovati u razvoj medicine i zdravstvene radnike. Ali to ne bi trebalo da nas opusti, moramo ubediti sebe i svakog člana porodice da ostanemo kod kuće. Znam koliko je teško biti zatvoren, ovo je vrsta zatvora koja je zbog proleća još teža“, rekao je Kurti, ocenivši kako „nije neka velika patnja ako se kretanje ograniči na mesec dana“ i da se izlaskom ugrožavaju ukućani, a naročito stare osobe.

Kurti je ocenio da se solidarnost između država i međunarodnih organizacija povećava, navodeći novčanu pomoć EU i SAD.

„Želimo kafu i makijato sa prijateljima, ali ne moramo da doplatimo u bolnici, jer je skupo“, rekao je Kurti.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još