Kon: Pad broja zaraženih – možda samo kratak predah

U poslednja 24 sata testirane su 622 osobe, a potvrđena su 44 slučaja infekcije. Do sada su ukupno testirane 3.084 osobe. Ukupan broj obolelih od Kovida-19 je 785. Registrovana su tri nova smrtna slučaja, saopšteno je na konferenciji za novinare u Palati “Srbija” o situaciji sa koronavirusom. Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da se u poslednja dva dana primećuje pad broja zaraženih, ali da je možda reč o kratkom predahu.

Predrag Kon je rekao da je u KC Vojvodine preminula žena rođena 1939, koja je bolovala od hronične opstruktivne bolesti pluća i hipertenzije.

“U Kliničkom centru preminuo je pacijent 1974. godište koji je bio kardiološki bolesnik, bolovao je od dijabetesa i bubrežne insuficijencije. U KBC ‘Dragiša Mišović’ preminuo je pacijent rođen 1948. godine koji je bolovao od dijabetesa i hipertenzije”, naveo je Kon.

Prema njegovim rečima, na osnovu podataka do 12 časova ukupno je 540 pacijenata hospitalizovano plus 33 dodatno na Beogradskom sajmu.

“U Klinici za infektivne bolesti – 24, u KC Niš osam, KC Vojvodine 42, KC Kragujevac 28, u KBC ‘Dragiša Mišović’ 191, Klinici za pulmologiju KC Srbije 46, u staroj zgradi KC Niš 19, Klinici za pulmologuju KC Niš osam, KBC Zemun 174. Ukupno 62 osobe su na respiratoru. Jedanaest u KC Srbije, tri u KC Niš, četiri u KC Vojvodine, osam u KC Kragujevac, u KBC ‘Dragiša Mišović’ 14, na Klinici za pulmologiju KC Srbije šest, KC Niš stara zgrada 11, KBC Zemun pet”, kazao je Kon.

Primećuje se, napominje, da je opao broj zaraženih u odnosu na poslednja dva dana.

“To ne može da bude loše, ali ne smemo se ni zavaravati, ovo je samo možda jedan kratak predah. Što se tiče laboratorija, svakako se uključuje sve više. Biće neophodno da se uradi njihovo validiranje”, ukazao je Kon.

Bolja situacija nego u Italiji

Dodaje da to, ipak, zahteva više vremena. 

“Svakako je dobro, ali se ne usuđujem da kažem da je to neki pouzdan znak jer su to tek dva dana. Bilo bi idealno da se tako nastavi. Mi zaista imamo bolju situaciju nego što je u 25. danu bila u Italiji i to prilično bolju. Imamo razloga da se ozbiljno nadamo da smo puno toga uradili”, istakao je Kon.

Broj osoba na respiratoru se, kako je rekao, povećava.

“Kada je taj broj 62, a imamo već 16 umrlih, moramo da budemo ozbiljni. Kada priđemo 28. danu, već je četvrta nedelja prošla, što je korisno i dobro. Sa krajnje umerenim optimizmom, mogu da kažem da nije loše”, istakao je Kon.

Zamenica direktora “Batuta”, dr Darija Kisić Tepavčević, kaže da su se odlučili za validnost testova.

“Brzi testovi mogu i pet-šest puta da budu negativni kod osobe koja ima očiglednu kliničku sliku, pa se tek naknadno pokaže pozitivnost. Zbog tog većeg kapaciteta testiranja smo imali kašnjenja. U narednom periodu očekujemo da se to smanji na onu meru kakvu zahteva ovo testiranje”, navela je Kisić Tepavčevićeva. 

Da bi se potvrdilo da neko više nije inficiran, Kon kaže da su potrebna dva uzastopna testa u razmaku od najmanje 24 sata.

“Šezdeset pet posto zaraženih je u izrastu od 25 i 55 godina. Oko 20 odsto pripada uzrastu preko 60 godina, a da od 55 do 60 u prvoj nedelji je bilo najviše obolevanja, barem u Beogradu. U svakom slučaju, nemamo one podatke koji stižu iz Italije o ogromnom broju onih koji su inficirani. Najviše je u uzrastu radno aktivnih, to je činjenica”, kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, devet preminulih je muškog pola, a sedam ženskog.

“Procenat smrtnosti je 2,04 posto”, kazao je Kon. 

Kisić Tepavčevićeva ističe da je zaštita zaposlenih u nadležnosti poslodavca.

Svi moraju da budu oprezni 

“Ako on nije u stanju to da obezbedi, onda i on ima problem, a i svi mi zajedno, posebno radnici. Mora da iznađe rešenje ili da prekine s radom. Svaki poslodavac mora da obezbedi bezbedne uslove rada. Da se naprave prioriteti ko može da radi od kuće, a ko na poslu. Moraju se poštovati ta opšta načela, to nema alternativu”, izjavila je Kisić Tepavčevićeva.

Dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike KC Srbije navodi da pacijenti sa blagim simptomima moraju pre svega da se jave izabranom lekaru.

“Ne smemo da zaboravimo da su domovi zdravlja uključeni u dijagnostiku i to je prvo mesto gde treba da se jave pacijenti. Tu će se nakon pregleda proveriti da li se rade snimak pluća i biohemijske analize. A oni koji su za hospitalizaciju biće upućeni na Infektivnu kliniku. Pacijenti sa blagim simptomima treba da se jave lekaru opšte prakse, vraćaju se kući i biće pod kontrolom nadležnog epidemiologa”, istakla je Miloševićeva. 

Prema njenim rečima, svi moraju da budu oprezni, jer je reč o novom virusu i nema kolektivnog imuniteta.

“Kod koga će se razviti teža klinička slika zavisi od više faktora: pre svega od pridruženih bolesti. Svedoci smo da je mlad i zdrav čovek 1985. godište bio na respiratoru, sada on sam diše. To da gojaznost komplikuje bolest nije nepoznato. U vreme pandemijskog gripa stradali su ljudi sa prekomernom težinom”, navela je Miloševićev.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još