• Početna>
  • Vesti>

U Prištini na klinici 36 pacijenata sa koronavirusom, pet teže obolelih

Na klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Kosova trenutno je 36 pacijenata koji se leče od koronavirusa, a njih pet je u težem zdravstvenom stanju, piše Gazeta Ekspres.

Istovremeno još petoro čeka na rezultate uzetih uzoraka kako bi se utvrdilo da li su zaraženi koronavirusom.

Zdravstveno stanje 36 pacijenata obolelih od koronavirusa koji borave na Klinici za infektivne bolesti.. To je izjavio infektolog Saljih Ahmeti.

Prema njegovim rečima, pored tih 36 pacijenata koji su oboleli od koronavirusa, postoji još pet pacijenata koji čekaju rezultate testova uzoraka koji su urađeni u laboratoriji Nacionolnog instituta za javno zdravlje.

On je naveo da su oboleli starosti između 50 do 77 godina.

Dodao je da će neki od pacijenata imati i drugi test u ponedeljak kako bi se videlo njihovo zdravstveno stanje i da li su eventualno izlečeni.

U subotu uveče je još jedna osoba bila pozitivna na test na koronavirusa na Kosovu, pa je 91 osoba zaražena.

Nacionalni institut za javno zdravlje objavio je da mlade od 20 do 29 godina najviše pogađa novi koronavirus na Kosovu.

Od 88 osoba zaraženih ovom bolešću, njih 20 je te starosne dobi, dok je samo 9 obolelih starijih od 70 godina, a što se tiče pola, 53 odsto su muškaraci a 47 procenata su žene zaražene koronavirusom.

Kako bi sprečili širenje novog koronavirusa, kosovska vlada u ostavci proglasila je vanrednu situaciju u javnom zdravstvu. Na severu Kosova registrovane su dve osobe obolele od koronavirusa dok je nešto ranije i jedna žena sa centralnog Kosova takođe obolela, a oni su upućeni na lečenje u Niš.

Izvor Kosovo Online ,Gazeta express

Comments

Pročitaj još