• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Neophodan pad za neophodan uspon, budućnost je naša

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Aljbin Kurti, ocenio je u prvoj reakciji nakon što je sinoć u kosovskoj skupštini izglasano nepoverenje vladi koju je vodio, da je to bio neophodan pad za neophodan uspon.

„Dok ne padne vlada kao celina, neće se nikako konstituisati vlada kao sadržina. Nije da smo to znali, ali smo svakako saznali“, poručio je na svojoj Fejsbuk stranici.

Za jučerašnju sednicu kosovske skupštine, Kurti kaže da bi bilo dobro da se ona dugo pamti, ali i da će opet pobediti.

„Dakle budućnost je naša, a izbeći ćemo tragediju“.

Kurti je izjavu profesora Envera Hasanija neposredno nakon pada vlade ocenio kao tačnu: „Nepoverenje je bilo približno jednako. Kad demokratska zastupljenost upadne u političku konjunkciju, otuđenje postaje norma.“

Svrha nepoverenja nije bila svrgavanje vlade, već slabljenje vlade, dodaje Kurti.

„A smisao nepoverenja bila je poruka ambasadora Grenela: Na Kosovu postoji preko 80 poslanika spremnih da rizikuju živote građana zbog razmena (teritorija) predsednika“.

Kurti je dodao da će nastaviti kao vlada u ostavci: „Mi smo vlada sa dužnostima, a ne prisilna vlada“

Na kraju obraćanja istakao je da se pre svega sada svi „zajedno moraju boriti protiv pandemije Covid-19“, a vlada „iznad svega, da bude blizu naroda jer je Kosovo naša kuća“.

Nepoverenje vladi Aljbina Kurtija izglasala su sinoć 82 poslanika od 117 prisutnih, na 52. dan njenog postojanja.

Iako je inicijalnu kapislu za rušenje vlade pokrenuo lider LDK Isa Mustafa koji je sa svojom strankom zatražio da se glasa za nepoverenje vladi, u prvoj poruci nakon što je u tome uspeo, i on se setio COVID-19 i poručio da svoje ministre neće povlačiti iz vlade koja je trenutno u ostavci.

Prebacio je odgovornost na Kurtija, tj. „na volju“ premijera u ostavci hoće li nastaviti sa smenama ministara LDK, kao što je to juče, u svom prvom postupku posle pada vlade učinio sa prvim potpredsednikom vlade, Avdulahom Hotijem.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još