• Početna>
  • Vesti>

Za smenu Kurtija svi osim Samoopredeljenja i Avdilija iz DSK

Sudeći prema najavama i raspravi u parlamentu sve opozicione političke partije će glasati za nepoverenje aktuelnom premijeru Aljbinu Kurtiju, ali ne i svi poslanici podnosioca zahteva Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe.

Protiv opoziva, naime, izjasnio se poslanik DSK, Hadži Avdili.

Obraćajući se u parlamentu on je ponovio svoj ranije iznet stav da smatra da je zahtev DSK o izglasavanju nepoverenja Kurtiju ishitren.

Predložio je odlaganje izglasavanja nepoverenja Kurtiju, jer, kako je rekako, pre odluke o sudbini bilo kog političar, prioritet prištinske vlasti bi trebalo da bude briga o sudbini dva miliona građana, zbog pandemije korona virusa.

Avdili je rekao da je zato on protiv glasanja o nepoverenju premijeru Kurtiju i spreman je kaže da preuzme ličnu odgovornost zbog takvog stava.

U kosovskom parlamentu od podneva traje rasprava o predlogu DSK za opoziv premijera Kurtija, nakon njegove samoinicijativne i jednostrane odluke da smeni ministra iz te stranke Agima Veljiua.

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani je na stranačkim organima DSK takođe bila protiv takvog predloga.

U jednom trenutku podignuta je tenzija u raspravi među poslanicima DSK.

Nakon što je poslanik te stranke Driton Seljmanaj spomenuo da je Osmanijeva takođe protiv predloga za izglasavanje nepoverenja, reagovala predsednica parlamenta rekavši da će svoje stavove izneti lično.

“Nastavite da govorite, ali neka to bude poslednji put da neko govori u moje ime”, rekla je Osmanijeva obrćajući se Seljmaniju, preneo je prištinski portal Ljajmi.

Seljmani je nastavio obraćanjem Kurtiju da zaustavi, kako je rekao, “propagandnu mašineriju” Samoopredeljenja.

On je rekao da je do sada dobiio 113 poruka kojima se poslanici pozivaju da ne glasaju za njegov opoziv I da ne podrže zahtev DSK.

Inače, DSK je još pre početka zasedanja dobila podrškuih za svoj zahtev od svih političkih stranaka.

Na samom početku današnjeg zasedanja poslanik najuticajnije opozicione Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići najavio je da će ta stranka glasati za opoziv Kurtija.

Isto je izjavio i šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj.

“Dobra vest je da Kurtijeva vlada ode zajedno sa (smenjenim) ministrom Veljiuom”, rekao je Daut Haradinaj.

Za zahtev DSK o nepoverenju Kurtija izjasnio se i Hadži Šalja iz koalicije Inicijativa-Alijansa za novo Kosovo.

Zahtev DSK podržaće i oslanici Grupe 6+, koji su najavili da će glasati za opoziv Kurtija.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još