• Početna>
  • Vesti>

Počela Skupština Kosova o nepoverenju Kurtijevoj vladi

Skupština Kosova danas, 25. marta, glasa o nepoverenju premijera Aljbina Kurtija, na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), nepunih dva meseca od formiranja vlade. Na sednici je prisutno 106 od 120 poslanika, svi sa maskama na licu i uz potrebno odstojanje.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši (Gashi), predstavljajući predlog o izglasavanju nepoverenja vladi, kazao je da je premijer Kurti u borbi sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem (Hashim Thaci) odlučio da naruši političku bazu sopstvene vlade.

Kazao je da nakon dužeg perioda odbijanja ukidanja takse, “što je dovelo do ekonomskih sankcija Amerike”, i u trenutku kada je Kosovu potrebno jedinstvo u borbi protiv covid19, “premijer Kurti je odlučio da okonča koaliciju kada je smenio ministra”.

Dodao je da u vreme kada je Kosovo zahvatila bolest koja ozbiljno preti društvu, “predsednik i premijer su izabrali da se bore jedan protiv drugog”, dodajući da je to “primitivno ponašanje” koje “zloupotrebljava zvanične obaveze”.

“Vlada Kosova došla je na vlast verujući u promenu, za jedan nov momentum po pitanju ekonomskog razvoja, vladavine zakona i borbe protiv korupcije, kao i konsolidacije međunarodnog subjektiviteta kosova, dok je Kurti nakon manje od 50 dana vlade putem nedelovanja i nekonstruktivnog pozicioniranja u odnosu prema partneru, i uopšte, a posebno sa SAD, onemogućio funkcionisanje vlade”, kazao je Gaši.

Dodao je da je Kurti prouzrokovao “političku krizu kada je zemlji potrebna jedinstvena politike u borbi protiv covid 19”.

Predložio je poslanicima da podrže izglasavanje nepoverenja vladi, što će omogućiti “formiranje nove stabilne vlade”.

Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), šef poslaničkog kluba Samoopredeljenja, rekao je da u vreme kada se svet suočava sa pandemijom covida19, “DSK je stupio u savezništvo sa virusom kako bi se borio protiv Vlade Kosova”.

“DSK traži rušenje vlade u vreme kada svet nastavlja da se suočava sa ovom pandemijom, kada su oči građana Kosova uperene prema vladi, ministrima, doktorima i policiji. DSK nije izabrao drugog saveznika osim protivnike ove vlade”, kazao je Seljimi.

On je dodao da razlozi za rušenje vlade o taksi, o sankcijama, smeni ministra ne stoje, već da se radi o “sponzorstvu da se ide prema jednom lošem sporazumu (između Kosova i Srbije) koji je pred Kosovom”, sporazum koji “Samoopredeljenje neće da dozvoli”.

Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), šef poslaničkog kluba opozicione Demokratske partije Kosova, istakao je da vladajući partneri u vreme nesigurnosti ruše Vladu, a ne opozicija. Dodao je da se premijer “predao”, tako što je “sam isprovocirao pokretanje procesa izglasavanja nepoverenja vladi”.

“To se dešava u vreme kada bi trebao da radi na zajedničkoj saradnji, a ne na podelama”, dodao je.

“Ovo je akt samopredaje premijera i njegove vlade, bez partijskih razlika, a naspram izazova sa kojima se suočava naša zemlja”, kazao je Krasnići, i dodao da će njegova partija glasati za rušenje vlade.

Igor Simić ispred Srpske liste kazao je kako ta partija nije podržala formiranje ove vlade, da su imali previše zamerki a pre svega to što nije ukinula taksu, a što danas trpe svi građani Kosova.

“Druga stvar je pre svega to što ova vlada nije pokazala minimum poštovanja prema srpskom narodu, odnosno prema predstavnicima Srpske liste. Zato svih 10 poslanika Srpske liste će podržati izglasavanje nepoverenja vladi”, naveo je on.

Za rušenje vlade izjasnila se i koalicija Inicijative za Kosovo i Alijanse novo Kosovo Fatmira Ljimaja (Fatmir Limaj) i Behdžeta Pacolija (Behxhet Pacolli), kao i klub 6+ koji okuplja poslanike iz manjinskih, nesrpskih zajednica.

Američka ambasada na Kosovu podržala je održavanje sednice, dok su nemački i francuski šefovi diplomatije u utorak uveče pozvali na preispitivanje ili odlaganje glasanje o nepoverenju vladi.

Protiv sednice se izjasnila i predsednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK-a, pozivajući sve poslanike da ne podrže zahtev njene partije “jer nije pravo vreme”. Pored toga, rekla je da sala Skupštine ne ispinjava preporuke Instituta za javno zdravlje o udaljenosti od dva metara između poslanika.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još