• Početna>
  • Vesti>

SPC: Nismo prekršili instrukcije u vezi sa korona virusom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da nije prekršila obavezujuće instrukcije državnih vlasti pričešćem vernika iz iste čaše, s obzirom na to da se “država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete Liturgije i drugih crkvenih bogosluženja”.

 U saopštenju SPC-a ističe se da je to isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javno-pravnoj sferi.
SPC dodaje da se “niko, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno”.
“Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – sveto Pričešće”, kaže se u saopštenju.
Ističe se da je sveta Liturgija u trećoj nedelji Časnog i Velikog posta u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služena uz poštovanje svih instrukcija predviđenih za zaštitu od virusa Kovid-19, odnosno da u hramu nema više od pet osoba, a da su vernici ispred i oko hrama na propisanoj udaljenosti.
“Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova da bi u rezultatu njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve”, stoji u saopštenju.
SPC je ponovo apelovala na sve vernike da dosledno i odgovorno primenjuju “sve mere propisane za ovaj teški period”.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još