• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Ako ne budemo disciplinovani, imaćemo italijanski scenario

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će od sutra zabrana kretanja biti od 17 časova do 5 ujutru. U četvrtak će u svim apotekama širom Srbije biti 15 miliona maski, najavio je predsednik i apelovao na građane da ostanu u svojim kućama. Predaja nikad nije bila opcija, borićemo se i pobedićemo, kaže Vučić.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na konferenciji za medije, objavio da je od jutros potvrđeno još 22 slučaja zaraze koronavirusom.

Najavio je da će Vlada na sednici ujutru usvojiti uredbu o zabrani kretanja od 17 časova do 5 ujutru.

“Molim vas, nemojte da vam je najstrašnije da ostanete kod svoje kuće i ne terajte nas da uvedemo policijski sat 24 sata. I baš me briga što niko drugi nije to uveo, ja ću da uvedem”, poručuje predsednik. 

Predsednik je napomenuo da će penzioneri ujutru moći da odu do prodavnica, od 4 ujutru do 7 ujutru. Svi će dobiti maske, a radnici će imati rukavice, najavio je predsednik.

Prema rečima predsednika, od ponedeljka u Senti počinje proizvodnja kvasca, od utorka 70-procentnog alkohola.

“Radimo na dezinfekcionim sredstvima ovde i proizvodnji maski unutar Srbije, hoćemo da proizvedemo za bolnice, policije i vojsku”, naglasio je predsednik.

U četvrtak će najmanje 15 miliona maski biti u svim apotekama, pa još jedna tura od 45 miliona, pa 50 miliona maski, napominje Vučić.

“Sve što možemo da proizvedemo u Srbiji, uradićemo. Još nam nedostaje respiratora”, ističe predsednik Srbije. 

Stiže još respiratora

Napominjući da svaki respirator vredi tri života, predsednik je rekao da je urađen veliki posao oko nabavke.

“U Mišoviću bilo 30, guraćemo do 180, na VMA do 90”, najavio je Vučić.

“Srećan sam zbog onog što smo obezbedili, to je rezultat naših poznanstava i prijateljstava. Važno je da lekari rade vrhunski svoj posao”, naveo je predsednik.

Novi kreveti na Sajmu 

Od ponedeljka će, prema njegovim rečima, na sajmu biti obezbeđena 3.000 kreveta “ako nam bude došao italijanski scenario”.

“Širom Srbije još pet hiljada. Da ne bismo imali desetine hiljada mrtvih, molim ljude da se ponašaju disciplinovano. Ne jurite, ljudi, ne hrlite da budete zaraženi, da zarazite ljude”, ističe Vučić.

Ukazujući da će večeras stići prvi avion sa pomoći iz Kine, predsednik je najavio da i šeik Muhamed bin Zajed priprema humanitarnu pomoć za Srbiju.

Naveo je da je od 5. marta u Srbiju ušlo više od 318.000 ljudi.

“Nemojte da se pitate što imamo povećan broj zaraženih, neki su direktno iz karantina, neki su znali da su zaraženi, došli da se leče jer su znali da je džabe”, kaže Vučić.

Apel i poslodavcima: Ne otpuštajte radnike, nadokandićemo deo štete 

Predsednik je apelovao na privatnike da ne otpuštaju olako svoje zaposlene. Po tome će, kaže, država znati da ih ceni.

“Čujem da je u Austriji bez posla ostalo već 150.000 ljudi, u Francuskoj milion. Nemojte olako otpuštati ljude zbog sedam ili 15 dana. Pomoći ćemo. Neću da obećavam ono što ne možemo”, rekao je Vučić i dodao da će država preuzeti deo gubitaka.

“Nemojte tražiti tri miliona za izgubljeni milion. Polovinu ćemo nadoknatiti”, istakao je predsednik.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još