• Početna>
  • Vesti>

Hoće li mere protiv koronavirusa sprečiti izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova

Demokratski savez Kosova u postupku je sazivanja vanredne sednice na kojoj će se glasati o zahtevu za nepoverenje aktuelnoj vladi, međutim, kako piše Zeri, postoji problem održavanja sednice u okolnostima nastalim usled pandemije koronavirusa.

Pravila Svetske zdravstvene organizacije, na osnovu kojih su zdravstvene ustanove na Kosovu usvojile mere predostrožnosti protiv širenja virusa, ne predviđaju skupove, navodi taj prištinski list.

Infektolog Klinike za zarazne bolesti Valjbon Krasnići rekao je za RSE da su već upućene preporuke svim građanima Kosova da budu oprezni u održavanju  distance kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije, kao i da se ta pravila odnose na sve.

“Više puta smo pozivali na održavanje distance među građanima na javnim prostorima. Mislim da može biti drugih formi održavanja takvih sednica, mogu biti elektronske ili video konferencije, tako da verujem da će vladine institucije uzeti u obzir te stvari”, istakao je Krasnići.

Glasanje o predlogu DSK za obaranje vlade, prema rečima potpredsednice Skupštine Kosova Arberie Nagavci i člana Pokreta Samoopredeljenje, ne može se održati.

Nagavci je u izjavi za RSE naglasila da svaki zahtev za sazivanje skupštine znači kršenje smernica koje daje Institut za javno zdravlje Kosova i zdravstveni stručnjaci.

“Održavanje sednice znači da mora da bude više od 150 ljudi u prostoriji koja ne ispunjava uslove. Udaljenost je mala i to je potpuna neodgovornost. Iskoristiću sve kapacitete da to sprečim, tim više što nas takav zahtev u ovim kriznm vremenima ostavlja bez institucija”, poručila je ona.

Za sazivanje sednice potrebno je prikupljanje 40 potpisa, a da bi se odobrio predlog potrebno je da za njega glasa više od polovine od 120 poslanika  Skupštine Kosova.

Predlog koji je pokrenula DSK za nepoverenje vladi usledio je nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua (DSK), kada je podržao kosovskog predsednika Hašima Tačija o proglašenju vanrednog stanja, čime se usprotivio premijeru Kurtiju, podseća Zeri.

Postupak nepoverenja Kurtijevoj vladi podržale su i opozicione stranke, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska inicijativa NISMA.

Izvor: Kosovo Online, Zeri

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još