• Početna>
  • Vesti>

SZO ne priznaje Kosovo, nema podataka o zaraženima od koronavirusa

Podaci o slučajevima zaraženih osoba koronavirusom na Kosovu ne mogu da se nađu na veb lokacijama koje predstavljaju svetsku statistiku pandemije, prenosi Zeri.

Mikrobiolog Ljulj Raka istakao je za RSE da se na linkovima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o koronavirusu mogu naći podaci o svim zemljama, osim Kosova.

“SZO ne priznaje Kosovo. Dakle, ne možemo da izveštavamo. To je stvarnost. Nedavno smo izveštavali Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, poručio je Raka.

Iako na Kosovu trenutno ima 20 slučajeva zaraženih osoba koronavirusom, u ECDC trenutno stoji podatak da Kosovo ima 19 potvrđenih slučajeva.

Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, a samim tim ni Svetske zdravstvene organizacije, otuda i problem nemogućnosti razmena ovih podataka sa celim svetom, podseća Zeri.

Do objavljivanja ove vesti, na linku: https://coronavirus.jhu.edu/map.html Kosovo je predstavljeno sa dva slučaja koronavirusa, a na linku: https://vvv.vorldometers.info/coronavirus / za Kosovo uopšte nema podataka.

Izvor: Kosovo Online, Zeri

Comments

Pročitaj još