• Početna>
  • Vesti>

Navršava se šesnaest godina od martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji

Danas se navršava šesnaest godina od pogroma na Kosovu i Metohiji u kom je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

U ovim sukobima u Kosovskoj Mitrovici, ubijeno je dvoje Srba – stariji Borivoje Spasojević i majka dvoje maloletne dece – Jana Tučev. Spasojević je ubijen kao prolaznik na ulici, a Tučev dok je otvarala terasu svog stana.

Bolnički izvori u Južnoj Mitrovici potvrdili su da je u sukobima povređeno 84 Albanaca, dok je bolničko osoblje na srpskoj strani navelo da je povređeno 22-oje Srba, od kojih pet teško, te da su dve srpske žrtve ubijene snajperskim hicima.

U tadašnjem sukobu na mostu, povređeno je i 11 francuskih pripadnika KFOR-a koji su pokušavali da zaustave nasilje.

Kasnije je potvrđeno da je u ovom nasilju najmanje sedam osoba poginulo, dok je preko 200 ranjeno. AP je tada javio da je poginulo četvoro Albanca i troje Srba.


Nasilje je posebno eskaliralo u Svinjaru, Čaglavici, Lipljanu, Kosovom Polju, Obiliću, Prizrenu, Gnjilanu, i Peći. Obilić i Svinjare su tada potpuno očišćeni od srpskog stanovništva. Spaljene su kuće u Kosovom Polju, kao i kuće u jednom od tadašnjih najznačajnijih povratničkih sela – u Belom Polju. U Gnjilanu su srpske kuće spaljene takođe. Zapaljene su škole i pošte. U Obiliću je napadnuta i zapaljena škola u trenutku kada je oko tridesetak đaka imalo časove. 

U 10:00 sati, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik Srpske liste Goran Rakić i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, povodom obeležavanja 16 godina od martovskog pogroma, položiće cveće na spomenik “Istine” i na mestima gde su stradali Jana Tučev i Borisav Spasojević 17.03.2004.godine.

Dom kulture „Gračanica“ svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka. Već pet godina se u Svetim Arhangelima kod Prizrena organizuje Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. Ove godine su istaknuti slikari iz Srbije i Crne Gore ostavili vredna umetnička dela inspirisana Prizrenom, njegovim nasleđem i ličnostima koje su obeležile kulturnu i duhovnu istoriju Kosova i Metohije.

U skaldu sa tim obaveštavamo vas da Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika organizuju obeležavanje šesnaestogodišnjice Pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Program obeležavanja šesnaeste godišnjice Pogroma je sledeći:

11:00 Parastos u Manastiru Gračanica;

11:30 Polaganje belih ruža ispred umetničke instalacije MISSING;

11:45 Otvaranje izložberadova  sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“;

12:00 Obraćanje predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Opštine i Eparhije.

VAŽNA NAPOMENA: U skladu sa uvedenim vanrednim stanjem program obeležavanja i otvaranje izložbe obaviće se bez prisustva publike i dolaska gostiju iz drugih krajeva. Biće prisutni organizatori i predstavnici medija, a ceo program naša publika moći će da prati uživo preko naše Fejsbuk stranice, a kasnije i preko našeg jutjub kanala. Kompletan program će se odvijati na platou ispred Doma kulture „Gračanica“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tviter

Comments

Pročitaj još