• Početna>
  • Vesti>

Kurti se sastao sa predstavnicima banaka, poručio da su depoziti građana sigurni

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa delegacijom Udruženja banaka Kosova sa kojima je razgovarao o finansijskim posledicama koje se mogu javiti usled novonastale situacije izazvane pojavom koronavirusa.

“Danas, zajedno sa ministrom za finansije i transfer Besnikom Bisljimijem, zamenikom ministra Iljirom Aljijuom i mojim političkim savetnikom Miljotom Cakajem, razgovarao sam sa delegacijom Udruženja banaka Kosova, od kojih su deo bili izvršni direktori svih komercijalnih banaka na Kosovu. Sastanak je bio uspešan i na tome bih se zahvalio svakom od učesnika”, napisao je Kurti u postu na Fejsbuk nalogu.

Prema njegovim rečima, upozorio je predstavnike kosovskih komercijalnih banaka na situaciju u kojoj se Kosovo trenutno nalazi nakon najave vanrednog stanja.

“Predstavnici komercijalnih banaka pokazali su maksimalnu spremnost da postanu partneri u svim naporima da ostvare trenutnu situaciju, a obavestili su me i o postupcima koje su preduzeli da bi se dostigli odluke”, poručio je Kurti.

Poruke i za građane i za poslovnu zajednicu sa pomenutog sastanka su:

1. Kosovski bankarski sistem ima dovoljnu likvidnost i depoziti građana su sigurni. Nije bilo, nema, niti se očekuju ograničenja u pogledu raspoloživosti gotovine. Dakle, građani i štediše mogu biti mirni u tom pogledu.

2. Predstavnici komercijalnih banaka na Kosovu svesni su da se u određenim sektorima ekonomije, veliki broj preduzeća koja koriste finansijske instrumente bankarskog sistema mogu suočiti sa privremenim teškoćama u pokrivanju mesečnih rata kredita. Banke će pažljivo postupati sa svakim slučajem i pomagati preduzećima sa poteškoćama kroz prijateljsko postupanje sa eventualnim kašnjenjima, ne računajući nikakvu zateznu kamatu. Na taj način će se održati kreditni rejting preduzeća.

3. Ministarstvo finansija je započelo rad na pronalaženju rešenja za izvršenje penzijskih, a zatim socijalnih isplata, kako bi se izbegli redovi građana ispred šaltera banaka. Kako se penzioni plan odnosi na one slojeve građana koji su proporcionalno najviše izloženi riziku da se zaraze koronavirusom, vrlo je važno pronaći modalitet koji maksimalno umanjuje izloženost starijih osoba. Ovo uključuje zahtev da što veći broj korisnika koristi elektronske bankovne transfere ili bankomate. Kad god je to moguće, odložite podizanje do najprikladnijeg trenutka.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još