• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab K. Mitrovica: Hrane i lekova ima, uvodi se radna obaveza; Dr Ivanović: Na severu KiM nema obolelih

Hrane i lekova ima dovoljno, nema potrebe za stvaranjem zaliha i niko od građana Kosovske Mitrovice neće ostati bez životnih namirnica, saopšteno je danas na zasedanju Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici. Na sastanku održanom u Mitrovačkom dvoru, saopošteno je da zasad, na severu Kosova i Metohije nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić apelovao je još jednom  na građanstvo da se ponaša u skladu sa opštim preporukama u vezi održavanja lične higijene i dodao da nema mesta panici.

Takođe, na današnjem sastanku pročitana su uputstva Vlade Republike Srbije o funkcionisanju opštinskih institucija, u skladu sa  vanrednim stanjem koje je sinoć stupilo na snagu, odlukom državnog vrha Srbije, a u cilju suzbijanja koronavirusa.  Ovim pravilnikom, ograničava se rad sa strankama, a uvodi se i radna obaveza za sve zaposlene.

„Zabranjeno je uzimanje godišnjih odmora  iz kojih su izuzete kategorije – hronični bolesnici, trudnice, roditelji maloletne dece o kojoj nema ko da brine, uz dostavljanje dokaza o radnoj obavezi drugog roditelja. Svim ovim kategorijama, dozvoljava  se  rad od kuće, bez udaljavanja uz, po potrebi, obaveznog javljanja nadležnima“ stoji u uputstvima koje je Spirić danas predstavio novinarima.

Posebna pažnja posvećena je starijim građanima, kojima se preporučuje potpuna kućna izolacija u vreme trajanja pandemije. O najstarijim građanima brinuće timovi za dostavljanje hrane, koje će Opština formirati. Opština je takođe otvorila i telefonsku liniju za najstarije građane, koji će biti otvoreni od 8 do 22h. Volonteri će ovoj kategoriji građana biti dostupni u slučaju  bilo kakve potrebe. Broj telefona na koji se stariji građani mogu javiti je 028 421-140. Svi građani koji su raspoloženi da volontirajupri opštinskim timovima mogu se prijaviti na telefon 028 421-141.

Inače, sve institucije će u narednim danima, funkcionisati u skladu sa preporukama nadležnih organa.

Direktor KBC –a Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović potvrdio je da na severu Kosova i Metohije, zasad nije registrovan nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Mitrovačka bolnica i sve zdravstvene ustanove koje funkcionišu u okviru KBC-a, dobro su snabdevene lekovima i svim potrebnim materijalom, pre svega antibioticima i infuzionim rastvorima, kao i higijenskom opremom, tvrdi Ivanović.

„Epidemiološka situacija u ovom trenutku je stabilna . Nema potvrđenih slučajeva obolevanja od koronavirua u našim zdravstvenim ustanovama. Preporuke koje dobijamo iz našeg zdravstvenog sistema  se primenjuju i ja očekujem da će to dati rezultate i da ćemo imati što  manji broj obolelih“ rekao je Ivanović i podsetio da svi koji eventualno osete simptome koronavirusa, trebalo bi da se jave nadležnim epidemiolozima na  telefone 028 498 274, 064 8 252 820 i 064 4 874 237 . Tek kada se utvrdi da je pacijent sumnjiv, angažuju se mobilni timovi koji dolaze do pacijenta.

KBC Kosovska Mitrovica ima dovoljne količine potrebnih lekova, rekao je Ivanović.

„ Lične zaštitne opreme za pacijente i zdravstvene radnike  imamo dovoljno- maski, rukavica, mantila, a imamo i određen broj respiratora“ rekao je Ivanović i pozvao građanstvo da se ponaša odgovorno i da situaciju shvati ozbiljno.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još