Pritisak na Kurtija da ukine takse stiže i iz Brisela

Dva dana su ostala do 15. marta, datuma kojeg je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odredio za početak postepenog ukidanja takse na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine. Odluku o ukidanju takse treba da usvoji kosovska vlada.

Danas, sutra ili prekosutra vlada ima mogućnost da zaseda i odluči o taksi, ako nameravaju da se drže najave njenog predsednika da od 15. krene ukidanje takse. U suprotnom tek naredne nedelje.

Visoki predstavnik EU Žosep Borelj zatražio je juče od Aljbina Kurtija potpuno uklanjanje takse, kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

Pritisak dakle stiže i iz Brisela, ne samo iz Vašingtona, tako da je Kurti u situaciji kada ima malo manevarskog prostora da izbegne obaveze koje se tiču ukidanja nameta na srpsku robu.

Na ruku odugovlačenja mogu da mu koriste jedino mere protiv pandemije koronavirusa, koje je preduzela kosovska vlada i preko kojih može da traži izgovor.

Na Kosovu i Metohiji, međutim, nema slučajeva zaraženih koronavirusom tako da sve što se preduzima je preventivnog karaktera i delom zbog panike koja je zahvatila i ovdašnje društvo.

Škole su zatvorene do 27. marta. Naredba se odnosi i na škole i druge obrazovne ustanove u kojima se nastava izvodi po srpskom nastavnom programu.

U Gračanici, u školi “Kralj Milutin”, đaci jutros nisu došli na nastavu.

Među stanovništvom vlada blaga panika, pa je pojačana tražnja za namirnicima, naričito za brašnom, kojeg ima dovoljno, ali ne u svim prodavnicama.

Mere koje je kosovska vlada preduzela od danas podrazumevaju i zabranu avio-linija iz onih evropskih zemalja koje su pogođene koronavirusom. Zabranjeni su javni skupovi, ali nisu odloženi izbori za predsednika Opštine Podujevo, ranije predviđeni za nedelju, 15. mart.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još