Brnabić: Testiramo sistem za nastavu od kuće

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

Ona je za TV Pink rekla da je rano jutros imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.
“Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje”, rekla je Brnabić.
Ona je naglasila da je važno da sistem bude spreman, ukoliko struka kaže da treba da se zatvore škole, da se nastava nastavi putem digitalnih nastavnih sadržaja.
“Testiraćemo, spremni smo, ali prvo slušamo struku”, navela je ona i istakla da se neće donositi političke odluke, već mere koje struka preporuči.

Ne odustajemo od rasta BDP-a od četiri odsto u 2020.

Svetska ekonomija je u padu, ali mi ne odustajemo od planiranih četiri odsto BDP-a u 2020. godini, uprkos situaciji sa korona virusom, rekla je premijerka Ana Brnabić.

“Ne smemo da paničimo već da preduzmemo sve moguće mere da našu ekonomiju što više stabilizujemo. Naša privreda se trenutno dobro drži i mi ćemo se truditi da je stabilizujemo”, rekla je Brnabić.
Svaki dan koji održavamo ekonomiju stabilnom je ogromna stvar, naglasila je premijerka.
Poručila je da država nastoji da uticaj korona virusa bude što manji, ne samo na zdravlje građana, već i na srpsku privredu, kao i da posle može što pre da se oporavi.
Pad svetske ekonomije biće najmanje 0,5 odsto BDP-a i trenutno se beleži najveći pad na berzama još od 1987. godine, dodala je on.
“Ipak, ne želim da kažem da ćemo imati rast privede zbog korona virusa dva odsto već da dostignemo predviđenih četiri odsto i da što više umanjimo negativne posledice”, istakla je Brnabić.
Mnogo toga je urađeno na polju jačanja ekonomije prethodnih godina, kaže premijerak i ističe da zato Srbija sada može lakše da se izbori sa ovom situacijom.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments